Cercetătorii au observat o evoluție extrem de rapidă la broaștele de la Cernobîl. Cum au fost afectate

Publicat: 30 09. 2022, 13:57

Încă din anul 2016, niște cercetători care prindeau broaște pe la Cernobîl au observat un aspect bizar la acestea. Este vorba despre o modificare evolutivă extrem de rapidă care le permite acestora să supraviețuiască într-un mediu radioactiv.

Sunt mai rezistente la efectele radiațiilor

Ce s-a întâmplat la Cernobîl acum mai bine de 30 de ani știe toată lumea, nu are rost să reluăm. Ce nu știe lumea, și ceea ce tocmai s-a publicat în revista Evolutionary Applications, este că broaștele de copac (Hyla orientalis) de acolo și-au schimbat coloritul din verde deschis în negru. Un aspect observat exclusiv în zona Cernobîlului.

Se pare că această schimbare a fost dictată de melanină, un pigment care are și un rol mai puțin cunoscut, acela de a proteja celulele vii de efectul radiațiilor.

Din datele obținute până acum, indivizii care au dezvoltat această mutație au fost favorizați de-a lungul celor aproximativ 10 generații care au existat de la producerea exploziei de la Cernobîl și până în prezent.

Astfel, populația de Hyla orientalis a devenit un dominantă de specimene de culoare neagră, mult mai rezistente la efectelor radiațiilor de acolo.

Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât arată că anumite modificări evolutive se pot produce extrem de rapid, în doar câteva decenii, ca măsură de supraviețuire în fața anumitor evenimente catastrofale.