În urma unei lucrări realizată de Timothy Walsh și colegii săi de la Universitatea din Cardiff s-a descoperit că o genă care face ca o gamă de bacterii să devină rezistente la antibiotice a fost descoperită recent în bacteriile din apa potabilă din Delhi, notează Green Report.
Potrivit cerecetătorilor, gena este cunoscută sub numele NDM-1 și este larg răspândită în apa potabilă din orașul indian.
Se pare că gena va ajunge, inevitabil, în spitale prin flora intestinală a pacienților ce consumă apă, și are un potențial ridicat de răspândire la scară globală.
Acest tip de genă face ca mai multe tipuri de bacterii, precum E-coli sau Klebsiella pneumoniae, să dezvolte o rezistență mărită chiar și la carbapeneme, antibiotice puternice folosite atunci când antibioticele obișnuite dau greș.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că gena a ajuns și în bacteriile care cauzează holera și dizenteria.
„Este îngrijorător faptul că noua formă de dizenterie este momentan netratabilă”, a declarat Mark Toleman, unul din membri echipei.
„Trebuie să tragem un semnal de alarmă deoarece ne aflăm într-o situație critică în care rezistența unor bacterii la antibiotice a atins niveluri fără precedent, iar crearea unor noi antibiotice se face destul de lent”, a afirmat directorul general în Europa al OMS, Zsuzsanna Jakab, citată de Green Report.
Directorul general a mai declarat că dacă „problema nu va fi abordată la scară mondială, nicio țară nu va fi în deplină siguranță”.
Potrivit sursei precizate deja gena NDM-1 a ajuns în Marea Britanie, și asta din cauza turismului internațional și turismului medical.