Cercetători: SARS-CoV-2 a suferit mutaţii de două ori mai lent decât virusul gripal şi de patru ori mai lent decât HIV

Publicat: 18 09. 2020, 19:09
Foto: Pixabay.com

Noul coronavirus nu a suferit mutații cu consecințe notabile. Unul dintre motive este faptul că, spun specialiștii, coronavirusurile suferă mutaţii mai lent decât alte virusuri ARN. Potrivit cercetătoarei Emma Hodcroft, epidemiolog molecular la Universitatea Basel (Elveţia), SARS-CoV-2 a suferit mutaţii de două ori mai lent decât virusul gripal şi de patru ori mai lent decât HIV, scrie revista Nature.

Virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii fără consecinţe notabile

Oamenii de știință spun că SARS-CoV-2 este chiar un virus stabil din acest punct de vedere. Potrivit acestora, până în acest moment, nimic nu indică în mod clar că noul coronavirus ar fi suferit mutaţii într-un fel care să modifice semnificativ efectele sale asupra oamenilor.

A nu se înțelege că nu suferă mutații, atrage atenția Marie-Paule Kieny, virolog, directoare de cercetare la INSERM.

”Până în prezent, acest lucru nu înseamnă că nu va fi niciodată cazul, nu pare că aceste mutaţii ar avea o influenţă asupra patogenicităţii acestui virus”, a adăugat Kieny, într-o conferințăîn Senatul francez, potrivit Agerpres.

Aceste vești sunt îmbucurătoare pentru că astfel putem spera în continuare la un vaccin.

Dacă virusul ar fi suferit mutații notabile, șansele eficacității vaccinului ar fi scăzut considerabil.

”Aşadar, pentru moment, nu pare că aceste mutaţii, deşi reale, ne duc la concluzia că ar trebui să procedăm ca în cazul gripei, un vaccin diferit în fiecare an”, a încheiat cercetătoarea.

Comisia Europeană a semnat un al doilea contract pentru a asigura accesul la un potențial vaccin anticoronavirus

Comisia Europeană a anunțat că vineri a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică producătoare devaccin anticoronavirus, Sanofi-GSK, potrivit unui comunicat de presă aleuropa.eu.

„Prin contractul încheiat astăzi cu Sanofi-GSK, Comisia Europeană își arată încă o dată angajamentulde a asigura un acces echitabil la vaccinuri sigure, eficace și accesibile, nu numai pentru cetățenii săi, ci și pentru persoanele cele mai sărace și mai vulnerabile din lume. În curând vor fi încheiate acorduri cu alte companii și se va elabora un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, pe baza mai multor tipuri de tehnologii, ceea ce ne va spori șansele de a găsi un remediu eficient împotriva virusului.”, a declarat președinta von der Leyen.

Potrivit reprezentanților de la Bruxelles, contractul va permite tuturor statelor membre ale UE să achiziționeze până la 300 de milioane de doze din vaccinul produs de Sanofi-GSK.

Amintim că Bruxelles-ul a semnat deja un contract cuAstraZenecași continuă să discute acorduri similare cu alțiproducători de vaccinuri, precum Johnson &Johnson,CureVac,ModernașiBioNTech, cu care a încheiat discuții exploratorii.