Cerberus, anticiclonul din Italia, denumit după câinele lui Dante din Iad, ar putea ridica temperaturile în Europa la nivelul record de 48 de grade C

Publicat: 11 07. 2023, 12:40
Actualizat: 11 07. 2023, 12:40
Imagine surprinsă pe 16 iunie 2022, la intervenția pompierilor spanioli pentru lichidarea unui incendiu de vegetație din Sierra Cluebra, comunitatea autonomă Castilla y Leon. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Emilio Fraile

Temperaturile din Italia ar putea fi aproape de a depăși un record european în această săptămână, în timp ce un val de căldură feroce pune stăpânire pe o mare parte a continentului.

Primul val de căldură major din Italia, în 2023, vine cu temperaturi de până la 48 de grade

Un anticiclon – o zonă de presiune ridicată – numit Cerberus va face ca temperaturile să depășească 40C (104F) în cea mai mare parte a țării până miercuri, insulele Sicilia și Sardinia fiind cele mai afectate, cu 47-48C, potrivit The Guardian.

Acesta este primul val de căldură major care afectează Italia în acest an și vine după o primăvară și un început de vară marcate de furtuni și inundații.

Sursa Foto: Pixabay.com

Recordul pentru cea mai ridicată temperatură din istoria Europei a fost doborât pe 11 august 2021, când s-a înregistrat o maximă de 48,8C în Floridia, un oraș din provincia siciliană Siracuza.

„Știm că vor fi temperaturi de peste 40C sau 45C”, a declarat profesorul Luca Mercalli, președintele Societății italiene de meteorologie. „Am putea să ne apropiem de record. Oricum ar fi, nivelurile vor fi foarte ridicate”.

Căldura intensă va dura aproximativ două săptămâni în centrul și sudul Italiei, în timp ce în nord va scădea ușor.

Cum s-a ajuns ca un fenomen meteo să poarte numele unui câine celebru din literatură, paznicul Iadului

Denumirea anticiclonului după Cerberus, câinele-monstru cu trei capete care în mitologia greacă păzește porțile lumii subterane, nu a fost o coincidență, a declarat meteorologul Stefano Rossi pentru La Stampa. Cerberus apare în Infernul lui Dante, unde păzește al treilea cerc al iadului.

Cerberus apare în Infernul lui Dante, unde păzește al treilea cerc al iadului, sursă foto: captură YT

„Din punct de vedere metaforic, cele trei capete indică cele trei zone climatice principale în care va fi împărțită Italia”, a spus Rossi, adăugând că nivelul de umiditate va fi „la cote înalte” și că temperaturile nocturne nu vor scădea sub 22C.

Un val de caniculă se va abate și asupra Franței, Germaniei, Spaniei și Poloniei

În Spania, unde cel de-al doilea val de căldură al verii ar putea aduce temperaturi de până la 44C în unele părți sudice ale țării, Crucea Roșie a îndemnat oamenii să fie foarte atenți și să verifice persoanele cele mai vulnerabile la temperaturile ridicate, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă.

Crucea Roșie face apel la oameni să nu uite să se hidrateze, să evite cofeina și alcoolul și să fie atenți la semnele de insolație, care pot include vărsături, confuzie, piele fierbinte și uscată și leșin.

Biroul meteorologic de stat spaniol, Aemet, a declarat că luni temperaturile ar putea ajunge la 38C în multe părți ale peninsulei iberice, ajungând la 40C în zonele sudice și la 44C în unele părți ale văii Guadalquivir.

Valul de căldură, care este prognozat să dureze până miercuri, ar putea aduce marți temperaturi de până la 43C în Mallorca și în valea Ebro.

Temperaturi caniculare sunt așteptate să afecteze și Grecia, unde Observatorul Național din Atena a prognozat că acestea vor atinge o medie între 42 și 43 de grade Celsius începând de miercuri.

Valul de căldură, primul din această vară, ar trebui să atingă apogeul vineri, deși meteorologii au prezis că vremea extremă ar putea declanșa incendii de pădure și că ar putea fi prelungită, „insidioasă și periculoasă”.

Schimbările climatice provocate de om fac ca fiecare val de căldură din lume să fie mai intens

Într-o măsură rară, ministerele Sănătății, Muncii și Protecției Cetățenilor din țară au emis luni avertismente de urgență prin care au cerut angajatorilor să se asigure că personalul nu lucrează în aer liber între orele 12.00 și 17.00 și au sfătuit persoanele în vârstă și cele mai vulnerabile să se hidrateze, să mănânce ușor și să rămână în casă.

Municipalitatea din Atena a anunțat că va deschide spații speciale cu aer condiționat pentru a găzdui cetățenii, care vor funcționa începând de marți între orele 8.00 și 20.00.

Foto: Pixabay

De asemenea, se va avea grijă de populația numeroasă de animale vagaboande din capitala Greciei, aproximativ 150 de stații de adăpare fiind amplasate în tot orașul.

Oamenii de știință greci au luat măsura fără precedent de a numi și clasifica valurile de căldură, în încercarea de a pregăti mai bine factorii de decizie politică și populațiile afectate de pericolele reprezentate de „ucigașii invizibili”.

Cercetările au relevat că vara trecută au avut loc 61.672 de decese cauzate de căldură, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Europa. Rata mortalității a fost cea mai ridicată în Italia, Grecia, Spania și Portugalia.

Potrivit studiului, în fiecare săptămână din vara anului 2022, temperaturile medii din Europa au depășit „neîntrerupt” valorile de referință din ultimele trei decenii. Cea mai intensă căldură a fost între 18 și 24 iulie, când a ucis 11.637 de persoane.

Schimbările climatice provocate de om fac ca fiecare val de căldură din lume să fie mai intens și mai probabil să se întâmple. Potrivit unui raport al serviciului Copernicus Climate Change Service, valurile de căldură de anul trecut din Europa ar fi fost practic imposibile fără încălzirea globală.