CEO-ul Apple Tim Cook a declarat că nu este drept să refuze să ajute FBI în cazul atentatului de la San Bernardino
CEO-ul Apple Tim Cook le-a recunoscut angajaților, luni, că „nu este drept” să refuze să ajute FBI să deblocheze un iPhone folosit de un trăgător de la San Bernardino. Dar a spus că, dacă ar face acest lucru ar pune în pericol securitatea datelor pentru milioane de oameni și „libertățile civile ale tuturor”, potrivit AP.
„Nu avem nici o toleranță sau simpatie pentru teroriști”, a scris Cook într-un e-mail. ”„Când au comis acte de nedescris, cum ar fi atacurile tragice din San Bernardino, lucrăm pentru a ajuta autoritățile care urmăresc dreptatea victimelor. „
FBI „nu se poate uita în ochii supraviețuitorilor sau în oglindă, dacă nu urmeză această pistă”, a spus directorul FBI James Comey.
Cazul a stârnit o dezbatere la nivel național asupra confidențialității digitale și a securității naționale.
„Apple este o companie americană”, a scris Cook. „Acest caz este mult mai mult decât un singur telefon sau o singură investigare, așa că atunci cand am primit comanda guvernului am știut că avem de a vorbi”, a mai declarat acesta.
Într-un comunicat postat pe blog Lawfare, Comey a încercat să apere cererea FBI pentru a avea acces la iPhone, precum și argumentele contra Apple potrivit cărora cererea riscă amenință intimitatea digitală a clienților Apple din toată lumea.
Cazul nu ar fi existat dacă guvernul care deținea iPhone ar fi instalat o caracteristică prin care ar fi permis FBI să deblocheze cu ușurință și imediat telefonul. San Bernardino County au cumpărat o tehnologie, cunoscută sub numele de gestionare a dispozitivelor mobile de la MobileIron Inc, dar niciodată nu a fost instalată pe telefoanele inspectorilor, declarat purtătorul de cuvânt judetul David Wert.