Centrala nucleară ucraineană Zaporojie e cea mai mare din Europa și în primele 10 cele mai mari din lume. Ea produce o cincime din totalul electricității generate în această țară

Centrala nucleară ucraineană Zaporojie e cea mai mare din Europa și în primele 10 cele mai mari din lume. Ea produce o cincime din totalul electricității generate în această țară
Moscova intenționează să organizeze un referendum pentru anexarea regiunii Zaporojie. Sursa foto: Hepta - Zuma Press / Dmytro Smolyenko

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de joi spre vineri, la centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar, Ucraina, după un atac al forțelor rusești. „Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, avertizând că în războiul declanșat de Rusia în țara lui soarta întregului continent e în joc. Reacții au venit deja din SUA și Marea Britanie.

Incendiul a fost între timp stins, fără a fi înregistrate victime, dar cu mare dificultate căci, în pirmă fază, rușii nu au permis pompierilor să intervină. Între timp, rușii au preluat controlul asupra centralei.

Rolul centralei nucleare Zaporojie în sistemul energetic ucrainean

Zaporojie e cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre cele 10 cele mai mari din lume.

Potrivit Wikipedia, Zaporojie generează aproape jumătate din energia electrică a Ucrainei derivată din energia nucleară și peste o cincime din totalul electricității generate în această țară.

Centrala are șase reactoare. Primele cinci au fost construite între 1985 și 1989, iar al șaselea în 1995.

Unitatea 3 a trecut printr-un proces de modernizare finalizat în 2017, durata de viață a acesteia fiind prelungită cu 10 ani. Anul trecut au fost finalizate și lucrările de modernizare la unitatea 5, permițând o prelungire a duratei de viață tot cu 10 ani.

Conflicte în jurul centralei nucleare Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie se află lângă orașul Enerhodar (sud-estul Ucrainei), la aproximativ 200 kilometri de zona de luptă a Războiului din Donbas, unde luptele s-au acutizat începând din 2014.

În luna mai a acelui an, 40 de oameni înarmați ar fi încercat să obțină acces în zona centralei, dar au fost opriți de poliția ucraineană înainte de a intra în Enerhodar.

La finele lunii august tot în 2014, Tobias Münchmeyer, membru Greenpeace, și-a exprimat îngrijorarea că centrala Zaporojie ar putea fi lovită de artileria grea de la luptă.

În acel an, unul dintre cele șase reactoare ale centralei a fost închis de două ori. Asta și lipsa cărbunelui au dus la întreruperi de curent în întreaga Ucraină de la început până la sfârșitul lui decembrie 2014.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`