Centrala de la Kozlodui: Lucrările au fost întrerupte. Nu există emisii radioactive

Centrala de la Kozlodui: Lucrările au fost întrerupte. Nu există emisii radioactive
În urma cercetărilor care au fost efectuate la centrala de la Kozlodui, s-a stabilit că incidentul a avut loc în anvelopa reactorului. Nivelul radioactivităţii în avelopă a atins valoarea de control. Lucrările...

În urma cercetărilor care au fost efectuate la centrala de la Kozlodui, s-a stabilit că incidentul a avut loc în anvelopa reactorului. Nivelul radioactivităţii în avelopă a atins valoarea de control. Lucrările au fost întreupte, iar personalul a fost scos din clădirea reactorului şi a fost monitorizat pentru verificarea expunerii la radiaţii.

Rezultatele confirmă că niciun muncitor nu a fost expus la nivelul de radiaţii peste limita admisă.

De asemenea, nu au fost detectate emisii radioactive în mediu, peste limitele admise la funcţionarea normală a reactorului. Debitul dozei gama externe pe amplasament şi în afara amplasamentului nu a înnregistrat modiciari, fiind în limitele de variatţe a fondului natural de radiaţii.

În urmă cu o zi, personalul de la reactorul numărul 5 al centralei nucleare de la Koslodui a fost evacuat, după ce nivelul radiaţilor de acolo a crescut. Incidentul s-a produs după ce o secţiune a reactorului a fost redeschisă, după reparaţiile anuale şi  de realimentare.

Razele gama din zonă au depăşit limita cu 10%, însă specialiştii români au spus că incindetul nu are grad mare de risc.

Specialiştii în energie nucleară au declarat că incidentul din Bulgaria nu se compară cu ceea ce s-a întâmplat în Japonia, asigurând că românii nu vor fi afectaţi.

Lucian Biro, expert în energie nucleară, a declarat că „au probleme cu scurgeri de la reactorul Koslodui, pentru că a apărut o creştere a concentraţiei de izotopi de xenon. Lumea este îngrijorată, dar nu este ce s-a întâmplat la Fukushima”.

Specialiştii bulgari au spus că au luat măsuri pentru normalizarea situaţiei, şi nici unul dintre muncitorii care s-a aflat în acel moment în reactor nu a fost expus radiaţiilor, dincolo de normele stabilite.

Incidentul de la Koslodui a fost evaluat la nivelul 0 pe scara INS. La centrala bulgară numai reactoarele 5 şi 6 sunt operaţiunile, după ce în perioada 2002 – 2006, Bulgaria a închis unităţile 1 şi 4 la presiunea Uniunii Europene.

Incident nuclear în Bulgaria

Urmăriți B1TV.ro și pe
`