Celebrul arhitect francez Jean-Marc Bonfils a murit în urma exploziilor de la Beirut. A doua deflagrație l-a surprins în timp ce filma tragedia de la fereastra apartamentului său de lângă port (VIDEO)

Publicat: 06 08. 2020, 18:41
Foto: Facebook / Jean Marc Bonfils

Celebrul arhitect francez Jean-Marc Bonfils a murit în urma exploziilor care au avut loc, marți, la Beirut. Bonfils se afla în apartamentul său din capitala Libanului când s-au produs deflagrațiile. În acest context amintim că vineri, de la ora 22:00, puteți viziona în exclusivitate pe B1 TVfilmul Explozia – povestea unui caz real care putea avea urmări mult mai grave decât incidentul tragic din această săptămână, din liban. Fix acum 50 de ani, pe Dunăre, lua foc vasul Poseidon, iar cele 4.000 de tone de azotat de amoniu de la bord puteau arunca în aer orașul Galați și Combinatul Siderurgic din localitate.

Arhitectul francez Jean-Marc Bonfils a murit în urma exploziilor de la Beirut

După prima explozie, Bonfils a filmat de la fereastra imobilului, pe care l-a proiectat și pentru care a primit un premiu internațional, degajările imense de fum și zarva din drum. Imaginile le-a făcut publice pe contul său de Facebook.

Arhitectul francez Jean-Marc Bonfils a murit în urma exploziilor de la Beirut

Ulterior, acesta a început să filmeze magazinele care ardeau, tot din apartamentul său, moment în care a avut loc a doua explozie, scrie L’Orient-Le Jour. Din blocul în care locuia arhitectul a rămas doar un munte de moloz.

Salvatorii l-au găsit pe Jean-Marc Bonfils în bucătărie, sub grămezi de mobilă şi moloz, în viaţă potrivit martorilor. El a fost transportat la spital, dar nua supraviețuit.

Unul dintre prietenii săi a povesit că a plecat în căutarea acestuia, știind că locuiește în imobilul situat în imediata vecinătate a portului.

„Era haos total în imobil, apă peste tot pe scări. Uşile au fost aruncate în aer din cauza exploziilor”, a relatat Ghassan Hajjar.

Cine este Jean-Marc Bonfils

Născut la Beirut în 1963, fiul unui arhitect, Jean-Marc Bonfils a plecat la studii în Franţa unde şi-a luat diploma la École d’architecture Paris-Villemin în 1987.

El a studiat şi istoria artei la École du Louvre, scrie News.ro.A lucrat timp de zeci de ani în Paris, iar când a dobândit celebritate internațională, în 1995, s-a întors în țara natală.

În Franţa, a participat la mari proiecte de dezvoltare precum Greenpark.

Printre realizările sale care au transformat Beirutul se numără amenajarea peisagistă a cartierului central al capitalei de coastă sau Biblioteca Naţională din Liban.

Ministrul Culturii Roselyne Bachelot i-a adus un omagiu pe Twitter, afirmând că „Franţa şi Liban sunt unite în durerea provocată de moartea sa”.

Momentul șocant al exploziei din Beirut, tragedia care a ucis peste 100de oameni, între care și arhitectul Jean-Marc Bonfils

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

De la extaz la agonie. Explozia care a avut loc în capitala libaneză Beirut şi care a lăsat în urmă zeci de morţi şi mii de răniţi a fost surprinsă de un cameraman care filma o mireasă în ziua nunţii ei.

Potrivit presei locale, la originea exploziei care a zguduit capitala libaneza a fost un incendiu pornit de la un muncitor care folosea aparatul de sudură. Scânteile acestuia au aprins substanțele explozive depozitate în apropiere.

Cele două explozii au ucis cel puţin 137 de oameni şi au rănit peste 5.000, iar zeci de persoane sunt în continuare date dispărute.

Efectele asupra clădirilor din jur au fost devastatoare. Guvernatorul Beirutului a anunţat miercuri că între 250.000 şi 300.000 de persoane de oameni şi-au pierdut casele în urma exploziei, iar autorităţile fac acum efort pentru a le oferi adăpost, apă şi hrană.

Potrivit premierului libanez Hassan Diab, 2.750 de tone de nitrat de amoniu au fost sursa deflagraţiei masive din capitala libaneză.

Explozia a creat un nou în formă de ciupercă, similar celor care apar în urma exploziilor nucleare. Şocul puternic s-a simţi chiar şi la 200 de kilometri depărtare, în Cipru.