Cele patru scenarii privind invadarea Ucrainei. Armata rusă poate să atace din Republica Moldova sau să ocupe insula Șerpilor / Ce se va întâmpla dacă Putin decide escaladarea conflictului

Publicat: 02 02. 2022, 09:47
Sursă foto: Maxar Technologies / Politico.eu

Scenariul unui război în Ucraina este tot mai aproape de real, după ce negocierile diplomatice s-au împotmolit, iar Vladimir Putin a afirmat că SUA au ignorat solicitările de securitate ale Rusiei. În acest context, jurnaliștii de la dailymail au trecut în revistă patru scenarii privind un posibil atac asupra Ucrainei. Fie că este vorba despre un război hibrid sau despre o invazie la scară largă, Vladimir Putin pare a avea multe opțiuni în ceea ce privește anihilarea armatei ucrainiene și destabilizarea țării.

Varianta 1 – atacuri cibernetice și sabotaj

Opțiunea cea mai ușoară pentru Putin, este amplificarea tacticilor pe care le folosește deja împotriva Ucrainei într-un așa-numit „război hibrid”, care amestecă atât atacuri convenționale, cât și forme noi de război.

Grupurilor rebele care operează deja în estul Ucrainei ar putea primi finanțare suplimentară, arme și sprijin secret din partea armatei ruse pentru a-și intensifica atacurile asupra forțelor guvernamentale ucrainiene.

Deși acest lucru nu ar schimba dramatic echilibrul de putere în regiune, are avantajul de a oferi Rusiei o modalitate ieftină de a pune presiune asupra guvernului președintelui Zelensky printr-un război de uzură care a înregistrat deja peste 10.000 de oameni uciși și 24.000 de răniți. de când au început luptele în 2014.

Acest lucru ar fi cuplat cu un război psihologic care vizează destabilizarea restului țării și delegitimarea guvernului – poate cu speranța de a-l detrona pe Zelensky, astfel încât să poată fi înlocuit cu un lider mai prietenos cu Moscova.

Atacurile cibernetice de tipul celor observate în ultimii ani și săptămâni ar fi folosite pentru a perturba viața de zi cu zi, de exemplu prin distrugerea rețelelor de energie electrică, închiderea băncilor și a bancomatelor.

Alte opțiuni includ finanțarea rețelelor criminale din Ucraina pentru a spori tulburările sociale sau cooptarea acestora pentru a efectua atacuri de sabotaj în zone vulnerabile sau volatile – fie pentru a le destabiliza, fie pentru a oferi lui Putin un pretext pentru invazie, pe baza afirmației că cetățenii ruși în acele zone sunt în pericol.

Rusia ar putea, de asemenea, să caute să finanțeze și să înarmeze grupuri teroriste interne cu scopul de a ataca infrastructura critică,

După cum a subliniat Centrul pentru Strategii de Apărare, scopul unor astfel de atacuri este „destabilizarea și demoralizarea populației”, inclusiv „epuizarea psihologică a membrilor forțelor de ordine, a armatei și a populației în ansamblu din cauza nivelului ridicat constant de amenințare și exacerbări periodice.

Varianta 2 – întărire şi extindere

Dacă Putin optează pentru o intervenție militară limitată, atunci își poate desfășura forțele în mod deschis în Donbass, ar putea lansa atacuri cu rachete și avioane pe linia frontului și ar putea încerca să înainteze – captând orașele și centralele din apropiere.

Urcând pe scara escaladării, Putin ar putea încerca să-și extindă câștigurile pe care le-a obținut deja în 2014, când a capturat Crimeea și orașele Lugansk și Donețk care se află aproape de granița cu Rusia.

Această opțiune, prezentată de generalul american cu patru stele Philip Breedlove pentru NBC News, ar implica aruncarea trupelor și blindajelor rusești în zonele deja ocupate de grupurile rebele susținute de Moscova într-un mod vizibil. Majoritatea analiștilor cred că forțele lui Putin operează deja în aceste regiuni, dar acest lucru nu este recunoscut de Kremlin.

Declararea deschisă a prezenței Rusiei în regiune și, eventual, declararea Luhanskului și Donețk-ului ca fiind republici independente, i-ar oferi lui Putin o modalitate de a intensifica presiunea asupra Ucrainei fără o escaladare dramatică a luptei.

Dacă Putin alege să escaladeze conflictul, aceasta ar putea implica bombardarea orașelor din jurul regiunilor controlate de rebeli, împreună cu bombardamente care vizează prima linie ucraineană cu scopul de a o încălca, așa cum a subliniat Centrul pentru Strategii de Apărare care a numit scenariu „foarte real”.

O astfel de abordare ar fi similară cu războiul Rusiei din Georgia din 2008, când Kremlinul a mutat forțele în Abhazia și Osetia de Sud, a declarat că ambele sunt independente de Georgia, apoi a mers să ocupe teritorii dincolo de ambele regiuni, înainte de a se retrage ulterior.

Alternativ, bombardamentele de artilerie și rachete ar putea fi folosite fără intenția de a ocupa teritoriul ci pur și simplu ca o modalitate de a provoca perturbări suplimentare și de a crea panică.

Varianta 3 – înconjurare și izolare

O operațiune rusă la scară mai mare ar putea include deschiderea unui pod terestru între zonele de est și Crimeea ocupată, precum și un atac în Marea Neagră pentru a tăia porturi cheie precum Odesa.

Având în vedere numărul de trupe rusești prezente la graniță – mult mai mare decât forța care a pus mâna pe Crimeea în 2014 – Putin are o serie de opțiuni care ar schimba dramatic echilibrul de putere în regiune.

Una, prezentată de analiştii din apărare Scott Boston de la RAND Corporation, ar fi să atace la vest de actuala linie de front dintre Ucraina şi grupurile rebele, folosind unităţi blindate cu mişcare rapidă pentru a depăşi trupele guvernamentale.

Dacă un astfel de atac ar putea fi finalizat suficient de repede, ar lăsa unitățile guvernamentale înconjurate, a declarat Boston pentru NBC. I-ar putea obliga să se predea rușilor, ceea ce ar fi atât un puternic moment de propagandă pentru Kremlin, dar ar elimina o parte semnificativă a forțelor defensive ale Ucrainei.

O altă opțiune ar fi lansarea de atacuri navale în Marea Azov și Marea Neagră, unde marina ucraineană este puternic depășită de uriașa flotă rusă de la Marea Neagră. „Marea este cel mai slab punct al Ucrainei”, după cum a subliniat recent Taras Chmut, un expert militar ucrainean la Kiev.

Obiectivele ar include probabil capturarea Zmiinyi, importantă din punct de vedere strategic, sau „Insula Șerpilor” – situată în apropierea graniței Ucrainei cu România – care permite țării să revendice apele teritoriale care se întind pe 12 mile marine în larg, acoperind canale maritime importante către orașele-port Odesa, Mykolaiv și Herson.

Dacă insula este revendicată de Rusia, acele canale de transport maritim ar putea fi întrerupte – izolând Ucraina de piețele internaționale și privând economia acesteia de venituri comerciale vitale.

Marina rusă ar putea bloca și strâmtoarea Kerci, care duce din apropierea Mării Azov în Marea Neagră, întrerupând orașele-port Berdiansk și Mariupol. Astfel de scenarii sunt „probabile”, potrivit Centrului pentru Studii de Apărare.

Având în vedere dominația navală a Moscovei în Marea Azov, ar putea, de asemenea, să caute să pună mâna pe Mariupol și Berdiansk – deschizând posibilitatea ca trupele terestre să treacă prin ambele pentru a crea un „pod pe uscat” care se extinde din zonele controlate de rebeli din est până la Crimeea.

Luarea acestui teritoriu nu numai că ar permite Rusiei să mute mai ușor forțele către bazele sale din Crimeea și să-și aprovizioneze Flota Mării Negre, dar i-ar oferi și controlul asupra unui canal care furnizează apă peninsulei. Ucraina a închis canalul în urma invaziei din 2014 și de atunci a provocat lipsuri în regiune.

Varianta 4 – războiul fulger

Dacă Putin decide să atace din plin, ținte probabile includ capitala Kiev, care ar putea fi înconjurată de forțele staționate în Belarus, precum și atacuri de-a lungul Mării Negre și Azov, în combinație cu un asalt în masă din est.

Mulți analiști, inclusiv Centrul pentru Studii de Apărare și guvernul ucrainean, cred că acest scenariu este puțin probabil, având în vedere numărul de trupe pe care Rusia le are în prezent la graniță, dimensiunea Ucrainei și faptul că are o armată și o populație considerabilă care este probabil. a rezista ocupatiei.

Dar unii cred că un atac rapid, care vizează acapararea unor zone uriașe de teritoriul ucrainean este posibil și ar oferi cel mai mare beneficiu lui Putin, în funcție de modul în care este efectuat. Pe măsură ce Rusia mută mai multe trupe în regiunile de graniță, inclusiv în Belarus, un astfel de scenariu pare din ce în ce mai probabil.

Deși există multe moduri în care acest lucru ar putea avea loc, tema generală ar fi un atac șoc cu un număr mare de trupe răspândite pe mai multe fronturi – poate din Rusia, Crimeea, zonele sub controlul rebelilor din Ucraina și Belarus simultan. Există chiar și o opțiune ca Rusia să atace din Moldova ocupată, spre vest.

David Shlapak, un alt analist la RAND Corporation, a declarat pentru Economist că o așa-numită „fugă de tunete” în adâncimea teritoriului ucrainean nu este atât de exagerat pe cât ar putea suna. „Nu văd prea multe obstacole între ei și Kiev care să-i poată opri”, a spus el.