Rusia exploatează emoțional cele mai recente tensiuni dintre Serbia și Kosovo, a declarat col. (r) Ion Petrescu, analist militar, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat cum ar trebui să privim ceea ce se întâmplă între Kosovo și Serbia, analistul militar român a explicat: „Să privim cu calm. A mai fost o asemenea situație acum un an de zile, atunci ambele părți și-au arătat mușchii, dar numai la modul figurat. Sârbii au adus niște avioane de vânătoare-bombardament în apropierea graniței cu Kosovo, și cei din Kosovo nu au fost mai liniștiți. Problema este că totul a pornit de la o măsură pe care a luat-o forța politică care la ora actuală se află la conducerea acestei entități statele Kosovo – folosesc sintagma «entitate statală» pentru că, deși peste 100 de țări au recunoscut statul Kosovo, sunt o serie de țări care nu au făcut-o, de pildă Serbia, Rusia”.
„Ceea ce ne interesează pe noi este faptul că s-a început cu un abuz și s-a continuat cu un abuz. De data aceasta, cei care conduc în Kosovo au cerut nici mai mult nici mai puțin ca să fie înlocuite plăcuțele de înmatriculare de la autovehiculele care poartă încă plăcuțe sârbești, în condițiile în care în Kosovo locuiesc încă 50.000 de sârbi, care refuză să recunoască instituțiile din capitala Priștina”, a continuat Ion Petrescu.
„Deși guvernului premierului Albin Kurti a declarat că le va acorda sârbilor o perioadă de tranziție de 60 de zile, începând cu 1 august, iată că s-a ajuns în situația ca acum să spună că va amâna din nou această măsură, cu condiția deblocării celor două drumuri de legătură dintre Serbia și Kosovo, care au fost blocate cu camioane pline cu pietriș și alte mașini grele deoarece se consideră de către partea sârbă că este vorba de un abuz al autorităților de la Priștina”, a adăugat el.
„Menționez că, deși s-a tras unităților de poliție din Kosovo, o afirmație a poliției locale care nu poate fi verificată dintr-o sursă independentă, nimeni nu a fost rănit. E adevărat că poliția kosovară susține că protestatarii furioși – evident, de naționalitate sârbă – ar fi bătut mai mulți albanezi care treceau pe drumurile care fuseseră blocate și că unele mașini au fost atacate”, a mai spus Ion Petrescu.
KFOR, forța NATO de menținere a păcii în Kosovo, cuprinde 68 de militari români și în jur de 42 din Republica Moldova.
„Partea inedită, care ține de pata de culoare jurnalistică, este faptul că s-au auzit sirene de alarmare aeriană în orașul Mitrovica de Nord, în mai bine de trei ore, au fost filmate la fața locului asemenea secvențe, difuzate prin sistemele actuale de genul Twitter-Instagram, dar în același timp anunțul KFOR, adică al forței NATO pentru Kosovo, care are în subordine 3.770 de militari, printre care 68 de militari români și în jur de 42 de militari din Republica Moldova, a detensionat oarecum situația, în sensul că de pildă trupele italiene de menținere a păcii deja au fost vizibile în interiorul localității și în jurul localității Mitrovica”, a precizat Ion Petrescu.
Potrivit analistului, Rusia „exploatează emoțional aceste eveniment”.
„Într-adevăr, există amenințări ale Serbiei și a apărut un anunț surprinzător al premierului spaniol, care tocmai a fost oaspetele președintelui Serbiei, care a spus că în acest conflict Spania este de partea Serbiei. Este o situație tensionată diplomatic, cu un control al forțelor de ordine asupra situației din teren, și să sperăm că se va detensiona”, a explicat Ion Petrescu.