NewsGuard avertizează că mai multe canale de dezinformare se extind dincolo de site-uri și conturi și au legături directe la Kremlin, transmite The Guardian.
Afirmațiile neadevărate despre autoritățile de la Kiev care susțin nazismul se numără printre cele mai frecvente falsuri transmise online în contextul conflictului Rusia-Ucraina, potrivit analizei.
NewsGuard, o organizație din SUA care monitorizează credibilitatea site-urilor de știri, a declarat că surselor mass-media de stat ruse li se alătură site-uri mai puțin cunoscute pentru a promova narațiuni înșelătoare.
Acestea sunt cele mai distribuite 10 mituri dedespre război:
- „Locuitorii vorbitori de limbă rusă din regiunea Donbas din Ucraina au fost supuși genocidului”. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa nu a găsit nicio dovadă în acest sens.
- „Sabotorii vorbitori de poloneză au încercat să bombardeze o fabrică de clor din Donbas”. Videoclipul „atacului”, pentru care nu există dovezi, a fost înregistrat cu câteva zile înainte de a se presupune că ar fi avut loc.
- „Forțele ucrainene au bombardat o grădiniță din Lugansk, estul Ucrainei, la 17 februarie 2022.” Bombardele au venit din primele linii ruso-separatiste.
- „Rusia nu a vizat infrastructura civilă din Ucraina la începutul invaziei”. La o zi după invazie, Amnesty International a documentat cel puțin trei atacuri militare rusești asupra zonelor civile din Ucraina.
- „Nazismul este răspândit în politica și societatea ucraineană, susținut de autoritățile de la Kiev.” Candidatul pentru partidul naționalist de extremă dreapta, Svoboda, a câștigat doar 1,6% din voturi la alegerile prezidențiale din 2019.
- „Vestul a dat o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul ucrainean pro-rus în 2014”. Nu există dovezi care să susțină teoria conform căreia revoluția de la Maidan din 2014 din Ucraina a fost o lovitură de stat orchestrată de țările occidentale.
- „SUA au o rețea de laboratoare de arme biologice în Europa de Est”. Afirmațiile se bazează pe o denaturare a Programului de reducere a amenințărilor biologice al Departamentului de Apărare al SUA.
- „NATO are o bază militară la Odesa, în sudul Ucrainei.” Bazele militare străine nu sunt permise în Ucraina.
- „Crimeea s-a alăturat Rusiei în mod legal.” Adunarea ONU a declarat ilegitim un referendum din 2014 care susținea aderarea Crimeei la Federația Rusă.
- „Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia comunistă.” Moștenirea comună a Rusiei și Ucrainei datează de mai bine de 1.000 de ani.