Cele cinci întrebări ale referendumului ungar pe legea privind LGBTQ+, anunțat miercuri de premierul Viktor Orban
Guvernul Ungariei va chema cetățenii la urne pentru un referendum cu cinci întrebări pe tema legii care interzice promovarea LGBTQ+ și a ideologiei de gen în rândul minorilor. Actul normativ a fost adoptat în prima parte a verii și a alimentat tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles.
Întrebările au fost dezvăluite de jurnalista ungară Viktoria Serdult, pe Twitter.
Cele cinci întrebări propuse de guvernul Viktor Orban la referendumul ungar pe legea privind LGBTQ+
- Susțineți de acord că minorii ar trebui să întâlnească fără acordul părinților conținut educațional sexual care arată diferite orientări sexuale?
- Sunteți de acord că procedurile de schimbare a sexului ar trebui să fie promovate în rândul copiilor?;
- Sunteți de acord că astfel de proceduri ar trebui să fie disponibile pentru copii?;
- Sunteți de acord că programele media care influențează dezvoltarea copiilor ar trebui să fie difuzate fără restricții?;
- Sunteți de acord că programele media care portretizează schimbarea de sex ar trebui să fie disponibile pentru copii?
Viktor Orban: „Nu vom lăsa activiștii LGBTQ printre copiii noștri”
În luna iunie, guvernul creștin-conservator de la Budapesta adopta o lege prin care interzicea promovarea LGBTQ+ și a ideologiei de gen în programa școlară, precum și în emisiunile televizate destinate minorilor. Actul normativ vorbea, totodată, despre stabilirea unor grupuri care să poată organiza sesiuni de educație sexuală în școli.
Legea a fost criticată în termeni duri de Comisia Europeană și de ONG-urile cu viziuni progresiste, însă chiar și așa Viktor Orban reitera, în iulie, că nu le va permite activiștilor LGBTQ+ să intre în școli.
„Parlamentul European și Comisia Europeană vor să lăsăm activiștii și organizațiile LGBTQ în grădinițe și școli. Ungaria nu dorește asta. Aici (pe acest subiect, n.r.) birocrații de la Bruxelles nu au nicio treabă, indiferent ce vor face nu vom lăsa activiștii LGBTQ printre copiii noștri”, spunea premierul ungar, care sublinia că problema ține de suveranitatea națională și că doar Ungaria are dreptul să decidă cum trebuie educați copiii din țară.