Cele 11 cereri ale lui Viktor Orban. Ungaria le-a înaintat Ucrainei în schimbul acordului său de a sprijini începerea negocierilor pentru aderarea la UE

Cele 11 cereri ale lui Viktor Orban. Ungaria le-a înaintat Ucrainei în schimbul acordului său de a sprijini începerea negocierilor pentru aderarea la UE
Viktor Orban, premierul Ungariei Foto: Hepta - DPA Images / Britta Pedersen

O listă cu 11 cereri privind minoritățile pe care Ungaria le-a înaintat Ucrainei în schimbul acordului său de a sprijini începerea negocierilor pentru aderarea la UE a fost publicată de ziarul ucrainean Evropeiska Pravda.

Ucraina a primit lista de la ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó

Ucraina a primit lista de la ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó în luna ianuarie. Negocierile au fost în desfășurare de atunci, dar partea maghiară s-a opus mereu publicării listei, notează Evropeiska Pravda, citat de Adevărul.

Mai mult, pentru a se conforma ultimatumului maghiar, Olga Stefanișina, viceprim-ministrul ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică, a trebuit să declare că partea ucraineană este pregătită să implementeze pe deplin cele 11 cereri din partea Ungariei.

„Ne angajăm sincer să rezolvăm și, pe această bază, să implementăm pe deplin cele 11 probleme problematice ridicate de partea maghiară pentru a consolida protecția drepturilor minorităților naționale. Și vom continua consultările bilaterale cu Ungaria în această direcție”, a afirmat ea.

Jumătate din această listă vizează învățământul în limba maghiară, în special, asigurarea utilizării limbii maghiare în întregul proces de învățământ, posibilitatea obținerii unei traduceri în limba maghiară a Evaluării Externe Independente și a Testului Național Multidisciplinar, introducerea statutului de „instituție națională de învățământ secundar general comunitar” etc.

Recunoașterea Transcarpatiei ca „tradițional maghiară”

Există, de asemenea, clauze privind statutul teritoriilor în care maghiarii ucraineni au trăit istoric, de exemplu, recunoscând automat toate așezările din Transcarpatia drept „tradițional maghiare”, chiar și acelea în care maghiarii nu au trăit niciodată istoric. Unele dintre aceste puncte sunt problematice și nu s-a ajuns la niciun compromis, conform sursei citate.

Cu toate acestea, detaliile listei se schimbă treptat și sunt clarificate de partea maghiară în timpul negocierilor. Consultările privind documentul sunt în desfășurare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`