Cel mai vechi pantof din Europa, o sandală țesută din iarbă, descoperit într-o peșteră de lilieci
Cercetătorii au făcut o descoperire remarcabilă într-o peșteră din Andaluzia, Spania, identificând cel mai vechi pantof din Europa. Sandalele țesute din iarbă au o vechime estimată de aproximativ 6.000 de ani și sunt parte a unei colecții de obiecte antice găsite în Peștera Liliecilor (Cueva de los Murciélagos), transmite BBC, citat de G4Media.ro.
Pantofii datează din perioada neolitică
Descoperirea include nu doar sandalele țesute din iarbă, ci și alte artefacte precum coșuri și unelte. Aceste obiecte sunt considerate a fi „cel mai vechi și cel mai bine conservat set de materiale din fibre vegetale din sudul Europei,” conform coautorului studiului, María Herrero Otal. Noua tehnologie de datare a dezvăluit că această colecție de 76 de obiecte are o vechime cu aproximativ 2.000 de ani mai mare decât se credea inițial.
Sandalele din iarbă analizate în acest studiu prezintă o combinație de diferite tipuri de iarbă, dar și alte materiale cum ar fi pielea și varul. Ele datează din perioada neolitică, făcându-le mai vechi decât celebrele pantofi din piele descoperite în Armenia în 2008, care au o vechime de 5.500 de ani.
Peștera în care s-a făcut descoperirea, plină de obiecte misterioase
Peștera Liliecilor, situată în sud-vestul Spaniei, a fost pentru prima dată accesată în 1831 de un proprietar de terenuri care colecta guano de liliac, folosit ca îngrășământ. Mai târziu, mineri care explora peștera au descoperit galeria care conținea artefactele antice, dar și mumii parțial conservate, coșuri, unelte din lemn și chiar dinți de mistreț și o diademă de aur unică.
Această descoperire oferă o privire valoroasă în trecutul îndepărtat și în viața comunităților preistorice care au trăit în această regiune a Spaniei.