Care este cel mai poluat oraș din Europa

Care este cel mai poluat oraș din Europa
foto: Pixabay

Cel mai poluat orașdin Europa. Orașul cucel mai poluataer, potrivit statisticilor, este în Macedonia.Pe următoarele locuri se clasează orașele din Serbia, Portugalia, Italia și România.Oraşele româneşti incluse în topul privind gradul de poluare a aerului sunt: Iaşi, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani, Baia Mare, precumşi comuna Brăniştea din județul Galați.

La începutul anului a fost lansat topul global, pentru anul precedent, al celor mai poluate oraşe din lume în care au fost incluse şi 7 oraşe şi o comună din România, faţă de peste 20 de oraşe, cât au fost în anul trecut,conform datelor de pe site-ul AirVisual.

Care este cel mai poluat oraș din Europa

În topurile anuale ale orașelor cucel mai poluataer din lume,un satelit al capitalei indiene New Delhi, a fost considerat în 2019cel mai poluat orașdin lume.

Cât despre Uniunea Europeană,Skopje, capitalaMacedoniei, se clasează printre primele zeceorașecucel mai poluataer din lume, informează sursele media europene. Campion la poluare, Skorje, revineîn mod regulat pe listele celor maipoluate oraședin Uniunea Europeană. În ciuda faptului căla nivel mondial se incheie pacturi pentru protecția mediului și reducerea nivelului de poluare, calitatea aerului din marile capitale ale țărilor care fac parte din UElasăîn continuare de dorit. Emisiile autovehiculelor și industria minierăsunt principalele cauze pentru care orașele au fost incluse în clasamentul celor mai poluate din Europa.

An de an, oraşulSkopje, capitalaMacedonieide Nord,se confruntă cu probleme ce țin de poluarea atmosferică. Recordul a fost bătut de raionul Karpoš din capitala Macedoniei pe 5 februarie 2016, când a fost stabilită o depășire de 24 de ori a concentrației maxim admisibile (CMA) a particulelor suspendate PM10 care,potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Uniunii Europene, este de 0,05 miligrame pe metru cub.Skopje are doar 700 de mii de locuitori. Din păcate, studiile arată că în fiecare an mor sute de oameni din cauza poluării masive.

Cea mai poluată zonă din țara noastră

Tot printre cele mai poluate orașe se află și Bucureștiul, capitala României; Torino (Italia), Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovina; Cracovia (Polonia), Plovdiv (Bulgaria), Tirana (Albania),precum și Kievul, capitala Ucrainei. Cu alte cuvinte, nu departe de Chișinău se află două dintre orașele în care aerul este foarte poluat: București și Kiev.

Este cunoscut faptul că Bucureștiul are o rată mare de poluare, mai ales din cauza numărului mare de autovehicule care circulă prin capitala României, doar că, potrivit studiilor, anul acesta, o comuna din județul Galați a subclasat Bucureștiul în ceea ce privește nivelulmare de particule din aerul expirat. Este vorba desprecomuna Brăniştea din județul Galați. Pe locul doi în topul orașelor poluate din Romnia se află județul Iași, în timp ce Capitala se plasează pe locul al treilea. Nici Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani, Baia Mare nu se lasă mai prejos. Aceste orașe sunt aproape la fel de poluate precum Bucureștiul.

Potrivit rezultatelor analizelor, dintre orașele europene cele mai favorabile pentru trai din punct de vedere ecologic sunt Helsinki (Finlanda), Rejkiavik (Islanda) și Zurich (Elveția).

Anterior, raportul OMS privind poluarea aerului pe anul 2018 a inclus printre cele zece orașe foarte poluate capitala Skopje, împreună cu orașul Tetovo din vestul Macedoniei, și municipiul industrial Tuzla din Bosnia și Herțegovina, unde se respiră cel mai greu.

.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră