Cel mai nou submarin nuclear al Chinei s-a scufundat la începutul acestui an, spun oficiali americani

Publicat: 27 09. 2024, 23:47
Sursa foto: Pixabay

Cel mai nou submarin de atac cu propulsie nucleară din China s-a scufundat la începutul acestui an, a declarat joi un înalt oficial american al apărării, o potențială vulnerabilitate pentru Beijing, deoarece încearcă să-și extindă capacitățile militare, potrivit Reuters.

Cel mai nou submarin nuclear al Chinei s-a scufundat

China are deja cea mai mare marina din lume, cu peste 370 de nave, și s-a angajat în producția unei noi generații de submarine cu arme nucleare.

Un înalt oficial american al apărării, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că noul submarin de atac nuclear de primă clasă al Chinei s-a scufundat lângă un debarcader în perioada mai-iunie.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington a declarat că nu au informații de furnizat.

„Nu suntem familiarizați cu situația pe care ați menționat-o și în prezent nu avem informații de furnizat”, a spus oficialul chinez.

Înalt oficial american a spus că nu este clar ce a determinat scufundarea acestuia sau dacă avea combustibil nuclear la bord la acel moment.

„Pe lângă întrebările evidente despre standardele de instruire și calitatea echipamentului, incidentul ridică întrebări mai profunde cu privire la responsabilitatea internă a PLA și supravegherea industriei de apărare a Chinei – care a fost mult timp afectată de corupție”, a spus oficialul, folosind un acronim pentru Armata de Eliberare.

„Nu este de mirare că Marina PLA ar încerca să ascundă” scufundarea, a adăugat oficialul.

Ambițiile militare ale Chinei

Accidentul „ ridică semne de întrebare cu privire la standardele de producție și siguranță ale primului submarin de atac cu propulsie nucleară din clasa PLA, una dintre cele mai avansate platforme ale industriei chineze de apărare”, a spus James Char, expert în apărare.

Vorbind vineri la Taipei, ministrul apărării din Taiwan, Wellington Koo, a spus că autoritățile „au o înțelegere a situației prin mai multe metode de informații și supraveghere”, dar nu a dat detalii.

O serie de imagini din satelit de la Planet Labs din iunie par să arate macarale la șantierul naval Wuchang, unde submarinul ar fi fost andocat.

Începând cu 2022, China avea șase submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară, șase submarine de atac cu propulsie nucleară și 48 de submarine de atac cu motor diesel, potrivit unui raport al Pentagonului privind armata Chinei. Se preconizează că această forță submarină va crește la 65 până în 2025 și la 80 până în 2035, a declarat Departamentul de Apărare al SUA.