Tătarii din Crimeea au votat în favoarea autonomiei. Peste 300.000 de reprezentanţi ai comunităţii musulmane s-au adunat pentru a-şi decide soarta.
Cu toate că reprezintă o minoritate în Crimeea, tătarii au demonstrat astfel că nu doresc să facă parte din teritoriul anexat recent la Rusia.
„Tătarii nu recunosc anexarea regiunii de către Rusia. Noi am votat în favoarea creării unei autonomii”, spune liderul acestora, Refat Ciubarov.
După încheierea scrutinului, liderul tătarilor din Crimeea s-a adresat ONU, Uniunii Europene şi OSCE, cu rugămintea de a susţine dreptul poporului tătar la autodeterminare, prin crearea autonomiei pe teritoriul istoric al tătarilor Crimeea.
Preşedintele Tatarstanului s-a declarat pregătit să joace rolul de mediator între tătarii din Crimeea şi autorităţile ruse.
„În acest an se împlinesc 70 de ani de la deportatea tătarilor din Crimeea. Din păcate, în decursul acestor 70 de ani situaţia tătarilor a rămas neschimbată. Trebuie să corectăm această nedreptate”, consideră Rustam Minnihanov.
Tătarii din Crimeea reprezintă aproximativ 12 la sută din populaţia totală. Aceştia s-au opus ferm referendumului din 16 martie, pe care l-au boicotat în cea mai mare parte.
Minoritatea nu are încredere în Moscova de când Iosif Stalin a ordonat deportarea în masă a tătarilor din Crimeea către Asia Centrală, la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, jumătate dintre tătarii deportaţi au murit pe drum. De asemenea, minorităţii nu i s-a permis să se întoarcă în Crimea înainte de sfârşitul anilor 1980.