Cehia nu mai primește refugiați: „Trebuie să recunoaștem că suntem chiar la limită la care putem accepta acești refugiați”

Cehia nu mai primește refugiați: „Trebuie să recunoaștem că suntem chiar la limită la care putem accepta acești refugiați”
Refugiați ucraineni, fugind din calea războiului. Sursa: Inquam Photos / Adriana Neage

Premierul ceh Petr Fiala a anunțat că țara nu mai poate primi refugiați, din cauza fluxului uriaș de persoane care trec granița. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 270.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Republica Cehă.

Totodată, Cehia va elibera permise de ședere de lungă durată refugiaților care ajung în țară, potrivit BBC, preluat de Digi24.

Cehia nu mai poate primi refugiați

Din cauza numărului uriaș al refugiaților ucraineni care fug în Cehia și a reducerii semnificative a resurselor alocate acestora, nu se va mai permite intrarea în țară.

„Trebuie să recunoaștem că suntem chiar la limită la care putem accepta [acești refugiați] fără probleme”, a spus premierul.

Până luni, peste 2,8 milioane de refugiați au fugit din Ucraina, printre ei fiind și cetățeni de altă naționalitate care se aflau în Ucraina, dar și copii minori.

Polonia găzduiește cei mai mulți refugiați

Refugiații au ales să meargă, preponderent, în țările vecine, Polonia fiind statul care găzduiește cei mai mulți refugiați ucraineni.

Peste 20 de copii ucraineni, bolnavi de cancer, au fost trimiși în Marea Britanie pentru a primi tratament gratuit. Până joi, 17 martie, 500.000 de refugiați au intrat în țara noastră, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Din jumătate de milion de ucraineni care au ajuns în România, în ultimele săptămâni, 80.000 de cetățeni au rămas în țara noastră, potrivit ministrului Bogdan Aurescu. Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seara, în timpul vizitei de la Chișinău, că România va primi toți cetățenii ucraineni care fug de ororile războiului și caută refugiu pe teritoriu românesc.

„România va primi atâția refugiați câți vin. Nu am de gând să refuz nicio ucraineancă și niciun ucrainean care caută refugiu la noi. Cei care caută refugiu în Moldova și aici capacitatea este depășită vor fi toți primiți în România.

Nu intenționăm să aducem în discuție un număr sau o cotă. Este vorba despre valori în care credem, refugiații trebuie ajutați. Câți vin atâția vor fi primiți și vor primi asistența care li se cuvine. Este minim minimorum cât putem să facem pentru ucraineni în această perioadă extrem de dificilă”, a declarat Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`