"Ceea ce vor este echivalentul cancerului. Gândiţi-vă ce ar putea să ne mai ceară": Tim Cook, CEO al Apple, despre cererea FBI de decriptare a iPhone-ului unuia dintre atacatorii de la San Bernardino (VIDEO)

Publicat: 26 02. 2016, 15:13
foto: fortune.com

Tim Cook, directorul executiv al Apple, este de părere că cererea FBI de deciptare a iPhone-ului unuia dintre atacatorii de la San Bernardino este echivalentul cancerului, în contextul în care autoritățile ar putea să ajungă să ceară un sistem de operare pentru supraveghere sau un sistem prin care să se poată activa camera telefonului, informează theguardian.com.

„Singurul mod de a obţine aceste informaţii, cel puţin, singurul mod pe care îl ştim noi, este să scrii un program pe care noi îl considerăm ca un fel de echivalent al cancerului”, a afirmat Tim Cook. „Nu îl vom scrie niciodată. Nu l-am scris niciodată şi asta e de fapt miza în acest moment. Noi credem că este un sistem de operare foarte periculos”, a șeful Apple în cadrul unui interviu.

În ciuda faptului că există deja un ordin judecătoresc acordat FBI pentru decriptarea telefonului, compania Apple a decis să ignore această hotărâre și să o conteste în justiție.

„Dacă tribunalul ne cere să scriem un astfel de software, gândiţi-vă ce ar putea să ne mai ceară, poate un sistem de operare pentru supraveghere, poate un sistem prin care autorităţile să poată activa camera telefonului. Nu ştiu unde se vor opri. Dar eu ştiu că acest lucru nu este un lucru care ar trebui să se întâmple în această ţară”, și-a continuat CEO-ul Apple pledoaria.

 

#DIRECT_ONE_licuqv#

De altfel, Tim Cook a mărturisit că firma sa a avut numeroase colaborări cu FBI în trecut, dar că nu poate efectua această operațiune de deblocare a orice iPhone, nu doar cel care a aparținut teroristului Farook.

„Am dat tot ce am avut. Noi nu ştim dacă există vreo informaţie pe telefon. Nu ştim dacă există sau nu există. Şi nici FBI-ul nu ştie. (…) Ceea ce ştim este am oferit toate informaţiile pe care le aveam, din telefon şi am obţinut chiar şi informaţii suplimentare cu privire la aceasta, dar  ceea ce şi-ar dori FBI-ul să facem ar genera probleme pentru sute de milioane de oameni”, și-a motivat Cook decizia.

Acesta a adăugat că problema în acest caz nu este doar una de intimitate, ci una care ține de siguranța publicului.

„Acest caz nu este despre un singur telefon. Acest caz este  despre viitor (…) Dacă am fi ştiut o modalitate de a obţine de pe telefon şi informaţiile pe care nu le-am dat deja,  dacă am fi ştiut o modalitate de a face acest lucru, care să nu expună alte sute de milioane de persoane la riscuri grave, am face-o în mod evident, dar treaba noastră este, în principal, să-i protejăm pe clienţii noştri”, a continuat directorul executiv al companiei.

Într-un comunicat postat pe blog Lawfare, Comey a încercat să apere cererea FBI pentru a avea acces la iPhone, precum și argumentele contra Apple potrivit cărora cererea riscă amenință intimitatea digitală a clienților Apple din toată lumea.

Cazul nu ar fi existat dacă guvernul care deținea iPhone ar fi instalat o caracteristică prin care ar fi permis FBI să deblocheze cu ușurință și imediat telefonul. San Bernardino County au cumpărat o tehnologie, cunoscută sub numele de gestionare a dispozitivelor mobile de la MobileIron Inc, dar niciodată nu a fost instalată pe telefoanele inspectorilor, declarat purtătorul de cuvânt judetul David Wert.

În atacul de la San Bernandino au murit 14 persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 60 de ani. (Detalii despre masacrul de la San Bernandino AICI)