Cecenii islamiști care luptă alături de partea forțelor ruse în războiul din Ucraina au ținut să imortalizeze momente din bătălia pentru Mariupol și s-au fotografiat sau, după caz, filmat printre ruinele orașului de la Marea Azov, strigând deja-celebrul „Allahu Akbar”, sau „Allah este mare”.
Un videoclip publicat pe contul de Telegram al liderului cecen Ramzan Kadîrov arată că luptătorii islamiști pozează pe câmpul de luptă, printre ruinele orașului Mariupol, fluturând steaguri și strigând „Allahu Akbar”, potrivit Orthodox Times.
„În loc de sărbătorirea unei noi vieți, acest Paște coincide cu o ofensivă rusă în estul Ucrainei”, a declarat Antonio Guterres.
Publicația notează că scenele au loc în Săptămâna Patimilor a creștinismului ortodox, într-un moment în care secretarul general al ONU solicitase un armistițiu de câteva zile pentru a marca sărbătoarea.
Răspunsul Rusiei la propunerea ONU a fost să îi trimită pe luptătorii islamiști să cucerească orașul Mariupol, supranumit și „poarta maritimă a Donbasului”.
Yaroslav Trofimov, jurnalist la The Wall Street Journal, a comentat videoclipul în stilul său caracteristic: „Cu cântece cu Allahu Akbar, orașul cândva fondat de grecii care fugeau de Imperiul Otoman a fost «eliberat» de locuitorii săi de către milițiile cecene ale lui Putin. Ce răsturnare a istoriei”.
To the chants of Allahu Akbar, the city once founded by Greeks fleeing the Ottoman Empire was “liberated” of its inhabitants by Putin’s Chechen militias. What a twist of history. https://t.co/q4yBSgi5Dl
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) April 21, 2022
Federația Rusă a anunțat joi că „a eliberat” orașul Mariupol, însă SUA, prin vocea președintelui Joe Biden, a pus la îndoială afirmațiile Moscovei.
„Încă nu există nicio dovadă că Mariupolul a căzut complet”, a declarat Joe Biden, citat de BBC.
De altfel, inclusiv liderii ruși spuneau că „formațiunile naționaliste (ucrainene) rămase s-au refugiat în zona industrială a fabricii Azovstal”, potrivit The Moscow Times.