Cea mai bogată familie din Marea Britanie este judecată pentru trafic de persoane. Angajații familiei erau plătiți deosebit de prost și li s-au confiscat pașapoartele
Patru membri ai celei mai bogate familii din Marea Britanie sunt judecați în Elveția, pe fondul acuzațiilor că au cheltuit mai mulți bani pentru îngrijirea câinelui lor decât pentru angajații lor, pe care i-au exploatat. Familia Hinduja, cu o avere în valoare estimată la 47 de miliarde de dolari, este acuzată de exploatare și trafic de persoane, anunță BBC.
Traficul de persoane este o infracțiune gravă în Elveția
Familia deține o vilă în cartierul bogat Cologny din Geneva, iar acuzațiile împotriva lor toate se referă la practica lor de a importa servitori din India pentru a le îngriji copiii și gospodăria.
Se presupune că Prakash și Kamal Hinduja, împreună cu fiul lor Ajay și soția sa Namrata, au confiscat pașapoartele personalului, le-au plătit doar 8 dolari pentru zile de muncă de 18 ore și le-au permis foarte puțină libertate de a părăsi casa.
Deși săptămâna trecută s-a ajuns la o înțelegere financiară cu privire la exploatare, familia Hinduja va fi judecată pentru trafic de persoane, o infracțiune gravă în Elveția. Cei judecați neagă acuzațiile.
Săptămâna aceasta, în instanță, unul dintre cei mai faimoși procurori ai Genevei, Yves Bertossa, a comparat cei aproape 10.000 de dolari pe an pe care a pretins că familia i-a cheltuit pentru câinele lor cu suma zilnică pe care se presupune că o plăteau angajaților lor domestici.
Avocații familiei Hinduja nu au negat în mod expres acuzațiile de salarii mici, dar au spus că acestea trebuie privite în context – menționând că personalul primea și cazare și mâncare.
Acuzația a fost, de asemenea, contestată, un avocat al apărării susținând că vizionarea unui film cu copiii Hinduja nu poate fi considerată muncă.
Familia confiscase pașapoartele angajaților
Unii foști servitori au depus mărturie în favoarea familiei Hinduja, descriind-o ca pe o familie prietenoasă care și-a tratat angajații bine.
Dar acuzațiile conform cărora pașapoartele acestora au fost confiscate și că aceștia nici măcar nu puteau ieși din casă fără a avea permisiune, sunt grave, deoarece ar putea fi judecați pentru trafic de persoane.
Bertossa cere pedepse cu închisoarea și despăgubiri de milioane de dolari, precum și taxe legale.
Nu este prima dată când Geneva, un centru pentru organizațiile internaționale, precum și pentru bogații lumii, este în centrul atenției din cauza presupuselor maltratări ale angajaților.
În 2008, Hannibal Gaddafi, fiul fostului dictator al Libiei Muammar Gaddafi, a fost arestat în hotelul său de cinci stele din Geneva de către poliție, acționând pe baza informațiilor că el și soția sa își băteau servitorii, inclusiv cu un cuier. Cazul a fost abandonat ulterior.
Chiar anul trecut, patru lucrătoare domestice din Filipine au lansat un dosar împotriva uneia dintre misiunile diplomatice ale Genevei la ONU, susținând că nu au fost plătite de ani de zile.
Cazul în curs de desfășurare al familiei Hinduja va atrage atenția, încă o dată, asupra părții mai întunecate și mai urâte a orașului căreia îi place să se numească „orașul păcii”.