Ce „vedete” din politica românească nu mai intră în Parlament, după alegerile din 6 decembrie 2020. Foști premieri, deputați, senatori, parlamentari, europarlamentari și figuri publice cu mare notorietate
Alegerile parlamentare 2020 au schimbat destul de mult configurația Parlamentului României. Dacă în urmă cu 4 ani PSD a obținut un scor zdrobitor, iar împreună cu ALDE a format o majoritate în legislativ, în prezent, în urma scrutinului din 6 decembrie, social-democrații și național-liberalii sunt mai echilibrați în ceea ce privește numărul de membri din Parlament.
Față de legislatura precedentă, vom vedea multe fețe noi în Parlament. AUR, partidul anti-sistem și USR PLUS, cele două formațiuni mici care și-au anunțat fuziunea, au prezentat nume noi pentru scena politică românească. Astfel, PMP (Partidul Mișcarea Populară) creat de către fostul președinte al României, Traian Băsescu și PRO România, partidul dizidenților din PSD în perioada Dragnea, condus de către Victor Ponta, nu vor mai avea reprezentanți în Camera Deputaților și Senat.
Politicieni vechi și persoane publice cu notorietate lăsate în afara Parlamentului
B1.ro a realizat o listă a numelor sonore care vor sta pe tușă cel puțin 4 ani, în urma alegerilor parlamentare 2020. Printre aceștia se numără „dinozaurii” care au fost pe liste, obișnuiți cu activitatea parlamentară de mult timp, dar și politicieni sau figuri publice fie au deținut alte funcții administrative importante ori au fost atrași pentru a maximiza șansele din punct de vedere electoral, prin capitalul imagologic.
Printre cei mai cunoscuți politicieni se numără Liviu Dragnea, aflat în închisoare, fost președinte PSD și al Camerei Deputaților, fost ministru, Varujan Vosganian, parlamentar de 30 de ani, membru în 5 partide de-a lungul timpului, fostul premier Victor Ponta, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, obșnuit și el cu politica decenii întregi, controversatul Mihai Goțiu, de la USR, neurochirurgul Leon Dănăilă, fostul fotbalist și antrenor Dorinel Munteanu, fostul candidat la Primăria Bacău, Sergiu Sechelariu – fratele celebrului DumitruSechelariu, decedat în 2013.
Lista politicienilor cu notorietate care nu mai intră în Parlament, în urma alegerilor din decembrie 2020
PSD
Liviu Dragnea
Florin Iordache
Eugen Nicolicea
Viorica Dăncilă
Carmen Dan
Iulian Iancu
Ecaterina Andronescu
Andreea Cosma
Marian Oprișan
Liviu Pop
Răzvan Cuc
Dănuț Andrușca
PNL
Leon Dănăilă
Ovidiu Raețchi
Adriana Săftoiu
USR PLUS
Mihai Goțiu
Emanuel Ungureanu
Vlad Alexandrescu
PMP
Eugen Tomac
Elena Băsescu
Cristian Diaconescu
Sergiu Sechelariu
Robert Turcescu
Dorinel Munteanu
Mihail Neamțu
PRO România
Victor Ponta
Călin Popescu Tăriceanu
Varujan Vosganian
Ilan Laufer
Nicolae Bănicioiu
PER
Cătălin Rădulescu
Șerban Nicolae
Liviu Pleșoianu
Codrin Ștefănescu
Marian Vanghelie
Marcel Pavel
Bogdan Stanoevici
Sanda Ladoși
Alții
Nicușor Dan
Nicolae Bacalbașa
Rezultate finale alegerile parlamentare 2020
Miercuri, 9 decembrie, BEC a anunțat rezultatele alegerilor parlamentare 2020, după numărarea tuturor voturilor, înainte de soluționarea contestațiilor.
Prezență la vot: 33,24%
Camera Deputaților
PSD – 28,90%
PNL – 25,19%
USR PLUS – 15,37%
AUR – 9,08%
UDMR – 5,74%
PMP – 4,82%
PRO România – 4,09%
PER – 1,12%
PPUSL – 1,1%
PRM – 0,55%
Senat
PSD – 29,32%
PNL – 25,58%
USR PLUS – 15,86%
AUR – 9,17%
UDMR – 5,59%
PMP – 4,93%
PRO România – 4,13%
PER – 1,33%
PPUSL – 1,19%
PRM – 0,65%