Ce va face Joe Biden dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare | Răspunsul experților

Ce va face Joe Biden dacă Vladimir Putin va folosi arme nucleare | Răspunsul experților
Sursa Foto: Hepta/invasion of Ukraine source / photographer: DPA Images / Christophe Gateau

Administrația Biden a discutat posibile răspunsuri în cazul în care președintele rus Vladimir Putin alege să utilizeze arme nucleare în războiul cu Ucraina, iar răspunsul lui Biden este puțin probabil să fie tot nuclear.

Doctrina militară rusă permite utilizarea armelor nucleare pe câmpul de luptă.

Ce va face Biden dacă Putin folosește arme nucleare

Mai mulți oficiali guvernamentali, precum și experți externi, au declarat pentru NBC News în legătură cu această problemă că nu există niciun acord în ceea ce privește modul în care SUA ar răspunde la un act care ar putea distruge un oraș din Ucraina.

Administrația Biden s-a gândit de luni de zile la cum ar putea acționa președintele Vladimir Putin, și la posibile scenarii de război care prevăd că Rusia va utiliza o bombă atomică asupra Ucrainei, au anunțat oficialii americani  pentru NBC News.

„Nu vedem dovezi practice în acest moment ale planificării rusești pentru desfășurarea sau chiar potențiala utilizare a armelor nucleare tactice”, a spus directorul CIA, William Burns, luna trecută. Dar „nu putem lua cu ușurință aceste posibilități”, a adăugat el.
Răspunsul american „ar depinde în mare măsură de modul în care rușii ar folosi” o armă nucleară, potrivit  unui oficial american.

Răspunsuri despre un posibil atac cu arme nucleare din partea Rusiei

Mai mulți oficiali militari au specificat că este puțin probabil ca SUA să răspundă militar în cazul unei  utilizări din partea Rusiei a așa-numitei arme nucleare tactice în Ucraina, au declarat aceștia pentru sursa citată.

De asemenea, în același context, unii au menționat că Joe Biden va trebui să pornească o forță convențională. De exemplu,  să atace trupele ruse din Ucraina, sau unitatea militară din Rusia responsabilă pentru arma nucleară. Această mișcare însă, ar putea avea urmări grave, pentru că liderii militari din Rusia ar putea fi uciși.

Dacă Rusia a folosit o armă nucleară de orice tip, „mă aștept (președintele) să spună că suntem într-o situație nouă, iar SUA vor intra direct în război împotriva Rusiei pentru a opri acest guvern care nu numai că a încălcat atâtea legi internaționale. și a încălcat drepturile omului, dar a încălcat și acum tabuul nuclear”, a declarat Evelyn Farkas, fost oficial de top al Pentagonului și acum director executiv al Institutului McCain. „Putin va semna ordinul privind schimbarea regimului”.

Oficialii americani și occidentali de securitate națională au declarat  că momentan nu există vreun semn că Rusia a scos  arme nucleare tactice din locurile de depozitare, conform Antena3.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`