Jurnaliştii de la The New York Times şi The Times au vizitat orașul Herson după retragerea armatei lui Putin și au adunat povești de la mai mulți ucraineni care au supraviețuit sub ocupația rusă. Oamenii plângeau și își aduceau aminte de cruzimea rușilor. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că autoritățile ucrainene au documentat peste 400 de crime de război ale personalului militar rus în regiunea Herson, iar oamenii legii găsesc cadavrele celor uciși pe teritoriile eliberate – atât civili, cât și soldați.
Printre locuitorii din Herson, cu care au vorbit jurnaliștii, s-a numărat și o educatoare. Elena a spus că armata rusă i-a pus o pungă peste cap și a dus-o la subsol pentru că a făcut un live pro-ucrainean pe rețelele de socializare. Potrivit acesteia, soldații ruși au aruncat steaguri americane și britanice pe podeaua subsolului pentru ca deținuții să le calce în picioare.
Mai multe imagini din Hersonul eliberat vezi AICI.
Elena susține că a fost drogată și ținută în captivitate timp de 11 zile, iar apoi acuzată de extremism. Ea a fost eliberată doar după ce a acceptat să renunțe la pozițiile sale în fața camerei.
Un alt interlocutor al publicațiilor occidentale, proprietarul unei cafenele din Herson, a spus că un soldat rus beat l-a amenințat că va arunca o grenadă în localul acestuia dacă antreprenorul refuză să convertească prețurile din grivne în ruble. „Au stat afară și au prins femeile care treceau”, a spus el.
Ziarul The Times compară atmosfera din Herson în timpul ocupației ruse cu teroarea stalinistă. „Mi-am cântărit cu atenție cuvintele înainte de a vorbi cu cineva, pentru că nu știi niciodată cine poate raporta despre tine dacă spui ceva pro-ucrainean”, a declarat afaceristul Alexander Savelyev.
Zidarul Serghei Bloshko a spus că a fost forțat să se ascundă cu prietenii timp de nouă luni. El se temea de detenție pentru participarea la mitingurile anti-ocupație care au avut loc în martie, la scurt timp după ce trupele ruse au intrat în Herson. Potrivit lui Bloshko, unii dintre prietenii săi au dispărut după arestare. Armata a venit acasă la Serghei, i-au luat frigiderul și televizorul.
„Au suprimat populația pro-ucraineană. Ceea ce se întâmpla aici a fost epurare etnică”, a declarat Blosjko pentru The New York Times.
Pensionara Irina Rodavanova a declarat reporterilor că militarii i-au bătut soțul pe marginea drumului, acuzându-l că a încălcat regulile de circulație. Ea crede că tocmai atitudinea crudă a armatei ruse față de ucraineni a fost cea care i-a îndepărtat și ar putea deveni unul dintre principalele motive pentru eșecul „rusificării” orașului.
Herson a fost singurul centru regional al Ucrainei pe care armata rusă a reușit să-l cucerească încă de la începutul invaziei. La sfârșitul lunii septembrie, Kremlinul a anexat oficial partea ocupată a regiunii Herson, împreună cu teritoriile capturate din regiunea Zaporojie din Ucraina, precum și autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk.
După capturarea Hersonului, Kremlinul a susținut că „Rusia este aici pentru totdeauna”. Autoritățile locale au introdus plăți în ruble, elevii au început să studieze materii în limba rusă. Posturile Tv au început să transmită emisiuni propagandistice, iar pe străzi au fost instalate bannere cu lozinci pro-ruse (după retragerea trupelor ruse, localnicii le-au distrus).