Ce spun experții în medicină despre vaccinul pentru coronavirus produs de laboroatoarul Moderna

Ce spun experții în medicină despre vaccinul pentru coronavirus produs de laboroatoarul Moderna
Foto: Pixabay.com

Compania americană Moderna a anunţat luni că, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu clinic, vaccinul său pentru coronavirus, dezvoltat în colaborare cu Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase şi Alergii din SUA, are o eficacitate de 94,5%. Chiar și în acest context, Anthony Fauci, cel mai reputat expert în boli infecţioase din Statele Unite, a avertizat că nu se va putea reveni imediat la o viaţă normală.

Experții spun că vaccinul Modrna anti-coronavirus are o eficacitate de 94,5%

Moderna Inc a precizat, luni, că vaccinul său experimental este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procentul fiind fundamentat pe datele dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată. Moderna devine,astfel, a doua companie a Statelor Unite care raportează rezultate peste așteptări în această săptămână, potrivit Reuters.

Împreună cu serul dezvoltat de Pfizer Inc – care de asemenea prezintă o eficacitate de peste 90% – și în așteptarea mai multor date de siguranță și a unei revizuiri normative, Statele Unite ar putea avea două vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgență în luna decembrie, cu circa 60 de milioane de doze disponibile până la finalul anului.

Vaccinurile, ambele construite folosind tehnologiacunoscută drept ARN mesager sau ARNm, reprezintă instrumente de amploare în lupta cu pandemia care a infectat 54 de milioane de oameni în toată lumea, la un număr de 1,3 milioane de decese legate de această boală infecțioasă.

„Vom avea un vaccin care poate să stopeze COVID-19”, a afirmat Stephen Hoge, președintele Moderna.

”În mod evident, cu un vaccin care are o eficacitate de peste 90% vă puteţi simţi mult mai în siguranţă că nu veţi lua virusul. Dar aş recomanda oamenilor să nu renunţe la toate măsurile de sănătate publică doar pentru că s-au vaccinat.

Nu va fi ca şi cum vom opri pandemia apăsând pe un buton şi vom reveni la normal în totalitate. Va fi o revenire treptată la normalitate, pe măsură ce vor trece săptămânile şi lunile, pe parcursul anului 2021”, a spus experul Anthony Fauci despre vaccinurile anti-coronavirus, la CNBC.

De asemena, șeful BioNTech spune că problemele nu se vor rezolva dintr-o data, chiar dacă primele doze vor pleca din depozit în decembrie.

„O să fie mai rău înainte ca situaţia să se îmbunătăţească. Din martie-aprilie o să începem să simţim relaxarea şi la modul ideal. Situaţia va fi mai bine controlată la mijlocul anului viitor.”, a precizat Ugur Sahin, BioNTech.

În plus, efectul protector al unui vaccin ar putea avea loc după o lună, poate chiar mai mult, a spus David Ho, virusolog care lucrează la dezvoltarea de terapii cu anticorpi monoclonali pentru Covid-19 la Universitatea Columbia.

Dar și germanii de la CureVac au rezultate bune. Mai ales că antidotul poate fi păstrat până la 3 luni la frigider și rezistă 24 de ore la temperatura camerei.

Klaus Iohannis: Vaccinarea populatiei generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în cadrul unei videoconferințe cu prefecții,că este probabil ca populația generală a României să fie vaccinată împotriva noului coronavirus în primăvara spre vara anului 2021. Nu se știe încă ziua când vaccinul va fi produs și distribuit, însă șeful statului a precizat că efoarte probabil ca vaccinulsădevinăposibilși săfie la dispozitieromânilor începând din primul trimestrul al anului 2021:

„Există și un licăr de speranță. În ultimele zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi aceastea vor fi disponibile.

Este foarte probabil ca ele sa devina posibile si sa fie la dispozitia noastra incepand din primul trimestrul al anului 2021, în transe nu vom avea toate dozele simultan si de la început.

Vom începe cu vaccinarea întregului personal medical și vom continua cu persoanele din prima linie, lucrătorii esențiali, persoanele expuse la aceasta boală.

Vaccinarea populatiei generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară. Toate acestea sunt în pregatire. Pană atunci gestionăm pandemia”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”