Marea Britanie ar trebui să iasă efectiv din Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, deși situația politică din arhipelag este una incertă. În orice caz, dacă va ieși cu adevărat în cele din urmă, se ridică următoarea întrebare legitimă: ce se întâmplă cu românii din Regatul Unit, după Brexit?
Ei, bine, viața românilor din Marea Britanie ar trebui să se schimbe destul de puțin după Brexit, dar este foarte important pentru cei care vor să mai locuiască acolo și după ieșirea din UE să își înregistreze prezența, astfel încât să obțină statutul de rezident, potrivit digi24.ro.
Ambasada României de la Londra, precum și cea britanică de la București au organizat o serie de întâlniri între oficiali britanici și cetățeni români, pentru a le explica în detaliu ce au de făcut odată cu împlinirea efectivă a Brexitului.
Comunitatea de români din Regat este una dintre cele mai numeroase, în condițiile în care, scrie publicația, 400.000 de mii trăiesc acolo, în timp ce 150.000 de mii sunt doar în nord.
„Este adevărat că toţi cetăţenii UE, toţi cetăţenii români care nu sunt şi cetăţeni britanici vor trebui să parcurgă o procedură de înregistrare. Pe siteul guvernului britanic vor trebui să-şi completeze toate datele personale, cele din paşaport sau din cartea de identitate, date privind prezenţa lor în Regatul Unit al Marii Britanii, vor face o serie de declaraţii şi în baza acestor informaţii guvernul britanic va verifica datele pe care le au în baza de date a autorităţilor fiscale, a autorităţilor care oferă prestaţii sociale şi vor stabili ce statut obţin persoanele respective”, a spus Andreea Berechet, consulul României în Manchester, potrivit digi24.ro.
De partea cealaltă, ambasadorul britanic la București a subliniat, la rândul său, că ținta oficialilor din arhipelag este să facă tranziția cât mai facilă.
„Ţinta noastră este ca totul să fie cât mai simplu posibil şi avem deja un sistem (n.r. de înregistrare) care este în teste, ca să verificăm că este cât mai simplu. Şi nu este vorba deloc de hârtie de fapt, este un sistem online, foarte uşor pentru fiecare cetăţean şi vor fi şi echipe de oficialităţi britanice care vor ajuta şi cu acest sistem”, a afirmat Andrew Noble, cel mai important diplomat britanic de pe teritoriul nostru.
În acest context, unul dintre studenții români prezenți la întâlniri a explicat că nu doar el, ci și mulți alți cunoscuți de-ai săi sunt foarte interesați de soarta concetățenilor noștri din Regat de după Brexit.
„Foarte mulţi dintre prietenii mei care ar dori să vină aici au multe întrebări despre ce o să se întâmple, sunt îngrijoraţi de fondurile de cercetare, de oportunităţile după ce vor termina licenţa lor şi am venit aici ca să aflu mai multe detalii despre situaţia lor, ca să le pot comunica mai departe. Deocamdată situaţia este foarte incertă, a spus studentul Vlad George Zaha.
Chiar și așa, situația este impregnată de o doză mare de incertitudine, dat fiindcă încă nu se știe dacă Marea Britanie va părăsi UE cu un acord sau fără. Adepții unui Brexit dur susțin că un acord ar ține Regatul Unit prea legat de UE, în condițiile în care aceștia și-ar pierde oricum dreptul de a influența deciziile de la Bruxelles. De partea cealaltă, adepții unui brexit ordonat susțin că o ieșire fără acord ar tulbura puternic economica britanică și, mai mult decât atât, ar putea da naștere unor mișcări secesioniste în regiunile autonome din arhipelag.
„Statutul cetăţenilor români din Marea Britanie se va schimba într-adevăr, deoarece Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană şi toţi cetăţenii europeni care trăiesc în acest stat vor trebui să obţină acest nou statut, în baza noii legislaţii adoptată de parlamentul britanic. Viaţa oamenilor care trăiesc aici nu se va schimba însă. Ei vor putea face acelaşi lucru pe care l-au făcut şi până acum, vor putea munci fără niciun fel de condiţii, vor putea studia, se vor putea bucura de tot ceea ce înseamnă această societate”, a adăguta Andreea Berechet.