„Ce se întâmplă dacă murim?”: Congresul SUA este complet nepregătit pentru un posibil eveniment cu victime multiple

„Ce se întâmplă dacă murim?”: Congresul SUA este complet nepregătit pentru un posibil eveniment cu victime multiple
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / [email protected]

În ultimii 15 ani, membrii Congresului au supraviețuit la două atacuri armate aproape mortale, un accident de tren în care au fost implicați cu zecile și o revoltă în care sute de parlamentari s-au temut pentru viața lor.

Există oricând posibilitatea ca un eveniment major să schimbe partidul care are majoritate

În ciuda acestor incidente, instituția este complet nepregătită pentru un eveniment catastrofal care ucide sau incapacitează mai mulți membri – chiar dacă acea tragedie ipotetică are ca rezultat o schimbare majoră de putere: schimbarea partidului care deține majoritatea în Cameră sau Senat.

Înșiși membrii Congresului au propus o serie de soluții pentru nenorocirile pe care le-ar putea produce un eveniment cu victime multiple. Aceste propuneri variază de la un amendament constituțional care permite membrilor să-și desemneze propriii succesori până la modificări simple ale regulilor pentru a preveni schimbarea puterii de partid prin violență.

Dar o analiză POLITICO arată că atât liderii republicani, cât și liderii democrați, inclusiv președinții comitetelor cheie, nu au reușit să promoveze în mod semnificativ niciuna dintre ideile propuse.

Acest lucru e în mare parte din cauza reticenței de a recunoaște problema și o rezistență generală a Congresului în ce privește schimbarea regulilor.

Legislatorii și personalul lor se confruntă zilnic cu amenințări reale de violență politică. Poliția Capitoliului a deschis 8.008 dosare pentru a evalua amenințările împotriva parlamentarilor în 2023, o creștere de 100% față de 2017.

Cele două tentative de asasinat împotriva fostului președinte Donald Trump sunt și ele niște dovezi ale pericolelor posibile.

Nu există niciun mecanism pentru a ocupa rapid posturile care ar rămâne libere în cazul unui eveniment cu victime multiple, chiar și temporar. În schimb, trebuie organizate alegeri speciale pentru a înlocui fie și doar un singur membru. Asta poate dura luni de zile.

Acest lucru ar putea lăsa o mare parte a țării nereprezentată în toată acea perioadă, ceea ce înseamnă că orice acțiune realizată de Congres ar fi vulnerabilă la o contestație judiciară.

Se propune realizarea unei liste cu posibili succesori

Și există o îngrijorare: ce se întâmplă dacă nepregătirea Congresului creează un stimulent pentru un act de violență politică conceput în mod explicit pentru a schimba controlul de la un partid la altul?

„O parte a problemei în acest moment este că cineva cu intenții rele ar putea schimba majoritatea timp de patru luni. Și asta este îngrozitor”, a spus reprezentantul Derek Kilmer, referindu-se la cât de mult ar putea dura ocuparea posturilor vacante prin alegeri speciale, mai degrabă decât prin numiri imediate.

„Și reacția noastră nu poate fi: „Ei bine, asta nu se va întâmpla niciodată”. Sau „Ei bine, ne vom ocupa de asta când va veni momentul.” Pentru că, odată sosit momentul, este prea târziu.”

În acest moment, ideea principală pentru a aborda problema este un amendament constituțional care ar impune membrilor Camerei să prezinte o listă cu cel puțin cinci succesori posibili care să fie selectați în cazul morții acestora.

Dacă vreun membru moare în funcție, guvernatorul statului ar selecta o persoană din listă pentru a servi temporar până când oficialii organizează alegeri speciale pentru un înlocuitor permanent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`