Ce rol a avut însămânțarea norilor asupra inundațiilor dezastruoase din Dubai?
Dubaiul a fost lovit de o furtună, marți, străzile s-au transformat în lacuri, casele au fost inundate și mașinile acoperite de apă. Al doilea cel mai aglomerat aeroport din lume a fost închis în urma condițiilor meteo și zeci de zboruri au fost anulate.
Furtuna din Dubai nu a fost generată de însămânțarea norilor
Furtuna a pus la îndoială programul de înămânțare a norilor desfășurat de Emiratele Arabe Unite. Dar, Reprezentanții Centrului Național de Meteorologie din țară au declarat că ploile torențiale nu au fost din cauza acestei activități, conform Ziare.com.
Însămânțarea norilor presupune stimularea ploii sau a ninsorii mai mult decât s-ar face în mod natural. Niște particule microscopice sunt adăugate în aer, precum iodura de argint, pentru a forma picăturile de apă sau fulgii de zăpadă.
Această tehnică este utilizată de câteva decenii, dar eficacitatea sa ese încă discutată în comunitatea științifică. Un studuo din 2020 a arătat că un experiment de însămânțare a norilor ar fi putut genera până la 10% mai multe ploi decât în mod natural.
Avertismentul criticilor asupra studiilor legate de însămânțarea norilor
Dar, criticii avertizează asupra necesității unor studii controlate care să demostreze că impactul acestui process. Pe lângă acest lucru, există îndoieli că procesul ar putea redistribui inegal resursele de apă și are duce la secetă în anumite regiuni.
Având în vedere schimbările climatice și creșterile temperaturilor de la an la an, unii specialiști cred că însămânțarea norilor este o soluție posibilă pentru a combate deficitul de apă.