Ce reguli trebuie să respecți în secția de vot la alegerile parlamentare din 2020

Publicat: 15 10. 2020, 12:22
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele care doresc să voteze la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 vor putea să o facă doar în localitatea trecută în buletin (fie cea de domiciliu, fie de reședință). Cetățenii pot vedea la ce secție de votare sunt arondați consultând site-ul oficial al Registrului Electoral. De asemenea, exprimarea votului se va desfășura sub incidența unor reguli stricte, în contextul crizei epidemice de COVID-19.

Regulile la vot la alegerile parlamentare din 2020

Alegerile parlamentare vor avea loc, cel mai probabil, pe 6 decembrie 2020. Data nu a fost stabilită definitiv, în condițiile în care Guvernul a ales această zi, dar Curtea Constituțională a susținut că decizia trebuie să aparțină Parlamentului.

La fel ca la alegerile locale, și acum votul va fi diferit ca în anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus. Toate secțiile de votare vor fi dotate cu măști de protecție și materiale dezinfectante pentru membrii secțiilor și votanți.

Măsura este cuprinsă într-o hotărâre de guvern, care, pe lângă măsurile obișnuite legate de organizarea alegerilor (ordine publică, transportul și paza materialelor de vot etc.), stabilește și ce trebuie făcut pentru a împiedica răspândirea virusului SARS-CoV-2 odată cu procesul de vot:

Art. 3, HG 577/2020

(1) Ministerul Sănătății distribuie, prin intermediulinstituțiilor prefectului, către primari, materiale dezinfectantepentru sediile secțiilor de votare. (…)

(4) În zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintelebiroului electoral al secției de votare se va asigura că membriibiroului electoral al secției de votare și operatorii de calculatorprimesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localulde vot, măști de protecție.

(5) Fiecare membru al biroului electoral al secției de votareși operator de calculator beneficiază, de regulă, de câte 5 măștide protecție și 5 perechi de mănuși.

(6) Instituțiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, prinpersonalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare,distribuirea a câte unei măști de protecție fiecărei persoaneacreditate, delegat acreditat și alegător care se prezintă la secțiade votare.

(7) Instituțiile prefectului asigură distribuirea pentru ziuavotării a câte unei măști de protecție fiecărei persoane care faceparte din personalul de pază sau din personalul tehnic albirourilor electorale ale secțiilor de votare.

Prin urmare, toți cetățenii cu drept de votcare se vor prezenta la secțiile de care aparțin vor fi nevoiți să respecte măsurile de restricție impuse în vederea limitării răspândirii noului virus ucigaș Covid-19. Românii vor fi obligați să poarte mască de protecție și să își dezinfecteze mâinile înainte de a intra în secția de votare.

Pentru prevenirea contagiunii cu noul coronavirus se va menține o distanță fizicăde minimum 1,5 m între oricare două persoane și se va asiguraosuprafațăde minimum 4mp / persoană. De asemenea,se va avea în vedere asigurareafacilitățilorla locul de desfășurare al evenimentului electoral pentru spălarea sau dezinfecția regulată a mâinilor, spălatul sau dezinfecția frecventă a mâinilor este preferabilă purtării mănușilor.

Reguli speciale în secțiile de vot pentru prevenirea răspândirii coronavirusului

La intrarea în secţia de vot va fi amenajat un colţ de dezinfectare.

Cetățenii trebuie să își dezinfecteze mâinile înainte de a atinge orice, ștampila sau pixul.

Urmează identificarea – votanții își vor pune singuri cartea de identitate în tableta cu sistemul de indentificare. Apoi, pentru câteva secunde, își vor da masca jos, dar trebuie să păstreze distanţa de 1,5 metri pentru identificare.

La un membru al comisiei de vot se va pune pe masă cartea de identitate astfel încât acesta să poată citi datele fără să atingă documentul.

Oamenii vor lua singuri pixul, ştampila şi buletinele de vot. După ce se exprimă votul și se introduc acestea în urne, ștampila cu “votat” se va aplica pe spatele buletinului de către fiecare cetățean.