Ce opțiuni au românii care vor să călătorească în Germania din județele plasate în zona de risc. Dacă nu le respectă pot primi amenzi de până la 25.000 euro

Ce opțiuni au românii care vor să călătorească în Germania din județele plasate în zona de risc. Dacă nu le respectă pot primi amenzi de până la 25.000 euro
Sursa foto: Pixabay

Cei care călătoresc în Germania, din județele din România plasate în zonele de risc de către autoritățile de la Berlin au trei opțiuni la intrarea în țară: Carantina de 14 zile, prezentarea unui test din România tradus și nu mai vechi de 48 de ore de la intrarea în Germania, efetuarea testului în Germania in maxim 72 de ore de la intrare, de recomandat în cele mai apropiate centre de testare, cum sunt aeroporturile.

În toate cele 3 cazuri călătorii trebuie sa anunțe județul din care provin. Amenda pe care o pot primi călătoriiîn cazul în care nu urmeazăunul dintre pași, ajunge pâna la 25.000 Euro.

Restricțiile de călătorie impuse de autoritățile germane

Autoritățile germane precizează că România a fost inițial mai puțin afectată de COVID-19, dar în prezent se confruntă cu o creștere accentuată a noilor infecții în toată țara. În prezent, există mai multe județe cu surse de infecție răspândite. În Argeș, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți, Timiș, cu o incidență de peste 50 de cazuri la 100.000 de locuitori în șapte zile, motiv pentru care Institutul Robert Koch a declarat aceste zone drept zone de risc. Cei care vin din aceste județe trebuie să prezinte un test PCR obligatoriu efectuat gratuit și, dacă este necesar, o obligație de carantină la intrarea în Germania.

Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) oferă cifre actuale și detaliate. Interdicția de intrare din 22 martie 2020 pentru străini nu se mai aplică cetățenilor UE care nu prezintă niciun simptom COVID-19.

Există, de asemenea, excepții ample, inclusiv pentru membrii familiei cetățenilor români și ai UE care sunt rezidenți în România, precum și pentru persoanele care trebuie să călătorească din motive urgente (boală sau motive familiale).

Începând cu 15 iunie 2020, obligația anterioară de izolare internă pentru cetățenii UE când intră dintr-o țară cu o situație epidemiologică corespunzătoare, inclusiv Germania, a încetat să se mai aplice. Situația epidemiologică din țările cărora li se aplică măsurile de carantină („zonă galbenă”) este actualizată săptămânal de Institutul Național de Sănătate Publică din România. Călătorii care intră dintr-una dintre aceste țări sunt supuși unei carantine de 14 zile.

Trecerile de frontieră rutieră sunt deschise într-o măsură limitată. Punctele de trecere a frontierei și timpii de așteptare pot fi aflate zilnic de la poliția de frontieră română.

Trecerile de frontieră în traficul aerian sunt în general deschise. La intrarea în România, trebuie depusă o declarație cu datele personale de contact.

Tranzitul la sol este posibil, atât timp cât călătorul nu prezintă niciun simptom de COVID-19 și poate dovedi că este permis să intre în țara de destinație. La intrarea în România, trebuie depusă o declarație cu datele personale de contact. Un sejur în România vă poate afecta opțiunile de intrare în alte țări.

Traficul aerian internațional este posibil într-o măsură limitată. Traficul aerian către Germania și traficul internațional de microbuze și trenuri pentru călătorii către și din România au loc din nou.

Recomandările pentru cei care vor să călătorească în România

Autoritățile germane au publicat o listă de recomandări pentru cei care vor să călătorească în România:

În România, din cauza situației epidemiologice actuale, starea de alertă se va aplica inițial până pe 15 august 2020, ora 11:59 p.m. O extindere nu este exclusă.

În prezent, nu există restricții de călătorie internă. Hoteluri și furnizori de cazare pot fi rezervate. Potrivit unui anunț al guvernului român, însă, în funcție de dezvoltarea numărului de infecții, pot exista restricții privind libertatea de mișcare, în special pentru stațiunile de vacanță.

Plajele românești din Marea Neagră respectă regulile de igienă și i.a. distanță minimă de doi metri între canapele aparținând unor persoane din familii diferite. Sunt permise activități de agrement în aer liber (ciclism, drumeție, alpinism, vânătoare, pescuit etc.) cu până la 10 persoane, chiar dacă nu aparțin aceleiași familii.

Catering-ul interior este închis, dar vânzarea de alimente și băuturi este permisă. Cateringurile în aer liber sunt permise în conformitate cu reglementările de securitate.

Măștile sunt necesare în spații publice închise, magazine și transport în comun. Trebuie respectată regula distanței de doi metri; acest lucru este valabil și pentru plaje. Unele județe au introdus parțial cerința de a purta o mască în aer liber în unele zone. În București, acest lucru se aplică în locuri foarte frecventate, cum ar fi zonele de așteptare pentru transportul public local, dar și în zonele din centrul orașului (Centrul Vechi).

Aflați despre măsuri detaliate și informații suplimentare de la guvernul român. Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați Ministerul Sănătății din România, Guvernul României și Institutul Național de Sănătate Publică din România (lista țărilor cu restricții de carantină, „zona galbena”) în limba română.

În caz de simptome COVID-19 sau contact cu persoane infectate, contactați un medic generalist pentru sfaturi. Dacă medicul nu poate fi contactat, contactați autoritatea sanitară regională responsabilă. În caz de urgență, formați numărul de urgență 112. Un test de coronavirus nu este obligatoriu.

Evitați contactul cu alte persoane pentru a nu le expune riscului de infecție. Transmiterea infecției de la persoane asimptomatice este posibilă.

Urmați întotdeauna sfaturile autorităților locale.

Amenzile mari pot fi impuse dacă sunt încălcate reglementările de igienă. Dacă ați stat într-o zonă cu risc (fără tranzit), luați în considerare obligația de carantină sau testare la intrarea în Germania și contactați departamentul de sănătate de la locul de reședință. Ministerul Federal al Sănătății oferă informații suplimentare privind testarea obligatorie.

Șederile în România pot afecta opțiunile de intrare în alte țări. Prin urmare, înainte de a începe călătoria, aflați reglementările actuale privind intrarea, tranzitul și carantina în țările respective prin intermediul informațiilor de călătorie și siguranță ale Oficiului Federal de Externe și site-urile web ale respectivelor țări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`