Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din aceste 13 țări. În România, sunt alocați aproximativ 20 de lei/ zi pentru masa unui pacient

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din aceste 13 țări. În România, sunt alocați aproximativ 20 de lei/ zi pentru masa unui pacient
Sursa foto: Freepik / @freepik

Aproximativ 20 de lei lei de persoană pe zi sunt alocați pentru mesele din spitalele din România.

Mulți pacienți nu sunt mulțumiți de ceea ce primesc.

De exemplu, la micul dejun sunt oferite produse simple, cum ar fi pâine cu unt sau brânză, ceai și, uneori, ouă fierte sau iaurt, conform g4food.ro.

Specialiștii spun că este necesar, în cazul unor afecțiuni, ca hrana pacienților să fie adaptată la patologia lor individuală, dar bugetul redus nu permite mereu acest lucru.

„Spre exemplu, dacă este să ne gândim la conținutul energetic, acest conținut variază foarte mult, patologii diferite aduc diferite necesități din punct de vedere al alimentației și e foarte important de menționat că de multe ori costul unei alimentații corespunzătoare poate să fie crescut, deoarece știm că alimentele de calitate de regulă costă mai mult”, a explicat Bogdan Timar, medic primar specialist în diabet, pentru Digi24.

Publicația Chowhound a făcut un top al mai multor țări, vrând să afle ce mâncare e servită în spitalele din mai multe state de pe tot mapamondul.

În urma acestei analize, a reieșit faptul că, deși mesele servite în spitale din diferite zone ale lumii reflectă de obicei obiceiurile alimentare locale, acestea nu sunt în general foarte apreciate de pacienți.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Brazilia

Brazilia: Mâncarea din spitale este proaspătă și simplă, conținând adesea fructe, iaurt, pâine, orez și carne, deși unele alimente sunt foarte prelucrate.

Mai multe persoane și-au postat experiențele din spitalele braziliene pe internet. Un utilizator a postat o fotografie cu micul dejun într-un spital privat din Brazilia, care arăta o tavă, care includea pepene proaspăt, iaurt cu căpșuni, o brioșă cu porumb, o chiflă, cafea, lapte și suc de fructe. Alți utilizatori au postat cinele lor, care au inclus ambele orez, carne și, în mod surprinzător, piure de cartofi. Acesta din urmă  a descris mâncarea ca fiind „destul de bună, deși puțin fadă”.

Un studiu din 2021 publicat inițial în Cambridge University Press a evaluat mediul alimentar al spitalelor publice din Rio de Janeiro, al doilea cel mai populat oraș al Braziliei. S-a constatat că alimentele oferite nu promovau o alimentație sănătoasă, deoarece tindeau să fie foarte procesate

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din China

China: Mâncarea din spitale variază semnificativ; spitalele urbane pot oferi opțiuni gourmet, în timp ce spitalele rurale uneori nu oferă deloc mâncare.

Mâncarea tradițională chinezească include găluște, tăiței, wonton și rulouri de primăvară, precum și mâncăruri precum pui kung pao, carne de porc dulce și acrișoară, chow mein și rață friptă la Peking. În timp ce aceste feluri de mâncare sunt obișnuite în China, ele sunt, de asemenea, preferate în America și alte națiuni occidentale.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Franța

Franța: Mâncarea din spitale poate varia de la mese cu trei feluri de mâncare la oferte mai simple, care includ adesea pâine, iaurt și supă.

Un utilizator  și-a postat masa în subreddit r/spital food, arătând ouă, paste și pâine pentru cină. Micul dejun este adesea foarte simplu, același utilizator arătând un mic dejun cu pâine, unt, iaurt și ceai, iar un alt utilizator arătând doar pâine, unt, dulceață și cafea neagră, departe de micul dejun franțuzesc de obicei dulce și sățios.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Germania

Germania: Mesele tradiționale germane sunt comune, dar opțiunile pot fi la fel de simple ca pâinea cu brânză și carne.

Un utilizator Reddit și-a postat prânzul de spital, tradițional german, constând în bratwurst, piure de cartofi și varză murată. Un alt utilizator a postat meniul complet de prânz al spitalului său , care include mâncăruri tipice germane, cum ar fi königsberger klopse, precum și alimente precum spaghete bolognese, curry thailandez și supă cu tăiței de pui, oferind pacienților din spitalul german o varietate din care să aleagă.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Indonezia

Indonezia: Mâncarea de spital este luminoasă și aromată, cu preparate precum pui, orez, tofu și supă, precum și ingrediente tropicale precum nucă de cocos și creveți. Mâncărurile populare în Indonezia includ soto ayam (supă indoneziană cu tăiței de pui), gado-gado (salata de legume aburite), rendang de vită și burbur (terci făcut din făină de orez, lapte de cocos și zahăr de palmier).

În subreddit-ul r/hospitalfood,  un utilizator și-a postat micul dejun de spital , o tavă din burbur, pui și ou;   un alt utilizator a postat o varietate de mese , inclusiv un mic dejun compus din supă zuppa deschisă și suc de guava, iar la prânz a avut pui cu portocale, pepene proaspăt și tofu.  Prânzul unui alt utilizator a inclus  ciorbă proaspătă de pepene galben, porumb și cârnați, curry și tofu o zi și tofu, pește, orez, supă de legume și banane . Cina fostului utilizator a inclus curry, conopidă, tofu, orez și o banană, în timp ce cel din urmă a avut tofu, creveți, pui pane, orez și pepene verde;  un comentator a spus : „Cred că aceasta este cea mai bună mâncare de spital pe care am văzut-o vreodată”.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Irlanda

Irlanda: Mesele sunt copioase și adesea pe bază de cartofi, cu opțiuni precum șuncă, tocană de miel și friptură de vită.

Un utilizator Reddit a postat fotografii cu meniul său de la o maternitate irlandeză, care arată că la micul dejun a primit terci, cereale, iaurt și pâine prăjită. Pentru prânz, meniul prezintă supă de legume sau de nuci, în timp ce opțiunile principale includ șuncă, tocană de miel, tofu, friptură de vită, cod la cuptor și curry. Alți utilizatori au postat, de asemenea, o fotografie a prânzului lor , arătând o farfurie cu șuncă cu sos de pătrunjel, salată, cremă de cartofi și piure de napi. O altă persoană și-a postat cina de la un spital irlandez  – o farfurie cu curcan, morcovi, varză de Bruxelles și cartofi,  în timp ce o cină similară la spital irlandez cu carne de pasăre, mazăre, morcovi și cartofi. Carnea, legumele și cartofii sunt cu adevărat inima mâncărurilor irlandeze, chiar și atunci când sunt bolnavi.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Italia

Italia: În ciuda reputației culinare a Italiei, mâncarea din spitale este adesea sub așteptări, incluzând produse de bază precum pui fiert și paste.

În subreddit-ul r/hospitalfood, un utilizator și-a postat prânzul italian de spital constând în pui fiert și morcovi, pastă și bulion, piure de mere și un biscuite, ceea ce a determinat un comentator să spună : „Italia are prea multă mâncare de calitate pentru a le servi bolnavilor.” Un alt Redditor părea să aibă mai mult noroc cu prânzul său italian de spital, care includea paste pesto, hamburger, piure de cartofi, verdeață aburită, roșii proaspete și o pară.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Japonia

Japonia: Mâncarea din spitale este în general bine apreciată, incluzând orez, supă, pește și alte mâncăruri tradiționale.

O femeie de pe subreddit r/pics a postat fotografii cu mâncarea primită după ce a născut într-un spital japonez, prezentând feluri de mâncare care includ omuraisu, salată de macaroane, inele de calmar, somon, macrou, dorada, orez și supă miso. În subreddit-ul r/hospitalfood, un utilizator a postat o fotografie cu prânzul dintr-o cameră de urgență japoneză, care conținea un cotlet de porc și o salată, precum și o supă tradițională de orez și miso.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Olanda

Olanda: Mesele din spitale sunt variate, de la micul dejun simplu la prânzuri și cine mai elaborate, cu salate, carne și supe.

Tipurile de alimente pe care le puteți vedea la un spital olandez pot varia de la o locație la alta. Micul dejun de la spital este de obicei destul de simplu: pâine cu toppingurile la alegere. Un utilizator din subreddit-ul r/hospitalfood  a postat un mic dejun de spital ușor diferit, cu musli, iaurt și o banană – ceva standard pentru un mic dejun olandez. Prânzul și cina sunt locurile unde veți găsi mult mai multe variații; un Redditor și-a postat prânzul cu salată de ouă, file de pui, brânză, supă minestrone, salată de boeuf și rulouri, în timp ce cina a fost cartofi cu pui, conopidă, „cinteze oarbe” (rulouri de vită) și spanac cremă. O altă cină a inclus macaroane cu carne de vită și sos de roșii. Utilizatorul respectiv a adăugat chiar și un comentariu în care spunea „Pentru mâncarea de spital nu a fost deloc rău!”

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Coreea de Sud

Coreea de Sud: Include în mod obișnuit orez, kimchi și supă, cu mese care conțin tofu, pește și legume.

Un utilizator Reddit a postat o masă de spital din Coreea de Sud care includea tofu, salată de năut, pește la abur, kimchi și terci de orez;  o masă similară de terci de orez, bulgogi de porc, supă de dovlecei și spanac a fost de asemenea oferită. Un alt Redditor a postat o masă puțin mai elaborată, care includea pui prăjit cu sos, muguri de fasole, carne de porc înăbușită cu morcovi și cartofi și un wrap de pui, împreună cu orezul standard, supa și kimchi.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Suedia

Suedia: Mese simple și sățioase, cum ar fi sendvișuri deschise la micul dejun și plăcinte cu carne la cină.

Micul dejun în spitalele suedeze este de obicei destul de simplu. Un utilizator Reddit a postat un mic dejun din maternitate în subreddit-ul r/hospitalfood, care includea sandvișuri cu brânză, roșii și castraveți, precum și un pahar de suc de portocale, cacao fierbinte. Un alt Redditor a postat și micul dejun cu pâine prăjită, șuncă și ouă fierte, pe care le-a evaluat 10/10;  cina lor  a constat într-o plăcintă cu carne tocată de vită, cu o salată și fasole verde.

Ce mâncare primesc pacienții din spitalele din Thailanda

Thailanda: Mâncarea de spital este gustoasă, adesea cu orez, supă și mâncăruri precum tocană de porc și congee.

Mâncarea de spital în Thailanda este în general destul de decentă. Congee (terci) este destul de comun, un utilizator Reddit a postat un mic dejun în subreddit-ul r/hospitalfood care includea congee cu carne de porc și ciuperci, un croissant și suc de portocale, pe care l-a numit „foarte gustos”. Prânzul și cina la spitale implică de obicei orez și un fel de supă. Un alt utilizator și-a evaluat prânzul, care a inclus orez cu porc prăjit, supă tom kha și papaya, cu 8/10. Pentru cină, o postare prezenta o fotografie a unei tăvi care includea tocană de porc, orez și o portocală. Deși simplu, acest lucru l-a determinat pe un comentator să spună „arata atât de frumos”, ceea ce nu este ceva ce auzi de obicei despre mâncarea de spital în America.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`