Ce înseamnă pentru cea mai mare bancă din Rusia decuplarea de la sistemul SWIFT și cum va afecta clienții

Ce înseamnă pentru cea mai mare bancă din Rusia decuplarea de la sistemul SWIFT și cum va afecta clienții
Ce înseamnă pentru cea mai mare bancă din Rusia decuplarea de la sistemul SWIFT. Sursa: Hepta/ Sputnik / Natal ja Gorshkova

Liderii Uniunii Europene au convenit să retragă Sberbank, cea mai mare instituție financiară din Rusia, de la sistemul internațional de plăți SWIFT. Această măsură va fi inclusă în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE împotriva Moscovei, deoarece țările occidentale încearcă să izoleze și mai mult Kremlinul de piețele financiare globale în urma invaziei Ucrainei.

„Sberbank este cea mai mare bancă rusă, cu 37% din sectorul bancar rus. Așa că este bine că acum o vom decupla de la SWIFT”, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă luni, potrivit The Moscow Times.

Ce este SWIFT și de ce contează?

De la crearea sa, SWIFT operează în peste 200 de țări și deservește peste 11.000 de bănci din întreaga lume. Mecanismul permite băncilor să comunice rapid și sigur despre plățile transfrontaliere.

Întreruperea serviciilor bancare de la SWIFT face dificilă atât trimiterea, cât și primirea transferurilor internaționale.

Cum vor afecta noile sancțiuni Sberbank?

Sberbank, care este deja supusă sancțiunilor americane, va deveni a opta bancă rusă care va fi deconectată de la SWIFT.

Sberbank a susținut însă că restricțiile nu ar avea un impact semnificativ asupra sistemului său.

„Lucrăm ca de obicei, în ciuda noilor sancțiuni”, a spus banca într-un comunicat, adăugând că „decuplarea de la SWIFT nu schimbă situația actuală”.

Cu toate acestea, în ciuda acestui aparent optimism, acțiunile Sberbank au început să scadă după ce a fost anunțată propunerea de deconectare a băncii de la SWIFT.

Cum vor afecta noile sancțiuni clienții Sberbank?

Noile modificări vor avea un impact vizibil redus pentru deținătorii de conturi, mai ales că Sberbank operează deja sub restricții din prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina.

Pe 24 februarie, Statele Unite au trecut banca pe lista CAPTA, ceea ce înseamnă că sistemul financiar american ar trebui să închidă oficial conturile deținute de Sberbank sau de filialele sale.

Ulterior, pe 6 aprilie, sancțiunile împotriva Sberbank au fost înăsprite și mai mult. Washington a blocat activele băncii și a interzis companiilor și indivizilor americani să interacționeze cu organizația. Chiar a doua zi, Sberbank a oprit toate transferurile valutare în străinătate pentru clienții săi.

Între timp, clienții Sberbank mai pot efectua transferuri în interiorul Federației Ruse. „Operațiunile rusești nu depind de SWIFT și vor fi efectuate în mod obișnuit”, se arată pe site-ul Sberbank .

Care sunt alternativele pentru Sberbank?

Rusia folosește propria versiune a SWIFT, respectiv SPFS, din 2014. Mecanismul, împreună cu sistemul de plată cu cardul Mir din Rusia, a fost creat special pentru a permite Moscovei să efectueze plăți pe fondul sancțiunilor.

„Rusia, ca și alte țări, are propriul său sistem intern, dar nu are aceeași acoperire. SWIFT furnizează 20 de miliarde de mesaje pe an în 200 de țări, așa că replicare lui este posibilă, dar nu cred că va fi foarte eficientă”, a declarat Bessel Kok, unul dintre fondatorii SWIFT și fost director executiv al SWIFT.

„Există întotdeauna lacune dacă pachetul de sancțiuni nu este complet”, a adăugat Kok într-un interviu acordat marți pentru The Moscow Times.

Cum va afecta economia?

Decuplarea băncii de la SWIFT va avea în continuare un impact atât asupra Rusiei, cât și asupra Occidentului.

„Dacă băncile europene nu pot comunica cu băncile rusești prin SWIFT, nu pot plăti facturile companiilor ruse, iar acele companii nu sunt plătite”, a spus Kok, adăugând că măsurile ar dăuna sistemului comercial global.

„Este un fel de alternativă la embargo. Este destul de eficient. Este o sancțiune severă”, a adăugat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)