Ce încearcă Ucraina să obțină la negocierile cu Rusia. Consilierul lui Volodimir Zelenski: „Nu există altă cale”

Ce încearcă Ucraina să obțină la negocierile cu Rusia. Consilierul lui Volodimir Zelenski: „Nu există altă cale
Foto: Mykhailo Podolyak (consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski) / Twitter

Negocierile dintre Ucraina și Rusia continuă, la 22 de zile de când tancurile rusești au intrat pe teritoriul statului vecin. Mihailo Podoliak, negociator și consilier al președintelui de la Kiev, a oferit noi dezvăluiri.

În primul rând, Ucraina solicită încetarea focului și retragerea trupelor ruse. Mai mult, staff-ul lui Zelenski discută cu oamenii lui Vladimir Putin crearea unui mecanism prin care să fie garantată securitatea Ucrainei.

„O încetare a focului şi retragerea trupelor ruse sunt elemente cheie ale unui acord de pace. Nu există altă cale. Totuși, negocierile sunt un proces cuprinzător, care nu implică doar Rusia şi Ucraina.

Partenerii noştri, inclusiv Polonia, participă, de asemenea, indirect, pentru că, în final, nu va trebui doar să semnăm un tratat.

Dorim să dezvoltăm un mecanism concret care să ne garanteze securitatea în viitor”, a explicat Podoliak într-un interviu pentru presa poloneză.

Acordul dintre Ucraina și Rusia va implica și alte forțe internaționale, a atenționat negociatorul.

„Ceea ce urmărește Ucraina este să se asigure că un acord va cuprinde un plan detaliat şi fundamentat din punct de vedere legal pentru retragerea trupelor ruse şi că acest acord este sprijinit de partenerii internaționali ai țării noastre.

Tocmai statele străine sunt cele care ar urma să garanteze implementarea prevederilor din acord şi securitatea Ucrainei în viitor.

Aceasta este o formulă inovativă, al cărei autor este președintele Volodimir Zelenski”, a continuat consilierul lui Zelenski.

Ce a cerut Rusia la negocierile cu Ucraina

Tratativele ar putea include și o întâlnire specială între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, a avertizat negociatorul. Turcia a anunțat până acum că dorește să găzduiască o astfel de întâlnire.

Rusia ar fi cerut pnă acum stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea țării, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii, teritoriu anexat în 2014 și acceptarea influenței Moscovei asupra Donbasului.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, s-a declarat în această săptămână încrezător cu privire la un consens cu administrația de la Kiev.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`