CE: În pofida crizei, Uniunea Europeană doreşte să-şi continue politica de extindere

Publicat: 10 10. 2012, 16:27
Uniunea Europeană doreşte să-şi continue politica de extindere, în ciuda crizei ce afectează numeroase economii europene, arată un raport anula al Comisiei Europene. Pentru aceasta, toate statele candidate...

Uniunea Europeană doreşte să-şi continue politica de extindere, în ciuda crizei ce afectează numeroase economii europene, arată un raport anula al Comisiei Europene. Pentru aceasta, toate statele candidate trebuie să facă progrese suplimentare înainte de a adera la UE, notează Reuters.

”Consolidarea statului de drept şi a guvernanţei democratice este esenţială pentru procesul de extindere. Ritmul în care fiecare ţară evoluează către aderare depinde de performanţele sale în ceea ce priveşte statul de drept, combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei” , informează CE.

Cele 8 țări candidate sau potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană sunt Albania, Bosnia, Islanda, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia.

Executivul UE adagă în același raport privind extinderea că relaţiile mai multor ţări foste republici ale federaţiei iugoslave sunt încă influenţate negativ de diferendele bilaterale. Documentul precizează că Bruxellesul va recomanda deschiderea negocierilor cu Belgradul imediat ce se va constata că Serbia a atins nivelul necesar de conformitate cu criteriile de aderare, mai ales dacă Belgrad reușește să își amelioreze relațiile cu Pristina.

Pentru al patrulea an consecutiv, Comisia îi recomandă Consiliului UE să autorizeze lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei.

Printre țările care au făcut progrese semnificarive pentru aderarea la Uniunea Europeană se numără și Albania. Bruxellesul și-a exprimat dorinţa de a-i acorda statutul de candidat dacă Tirana îşi confirmă angajamentele. În schimb, Bosnia a înregistrat doar ”puţine progrese” pentru a îndeplini criteriile UE, estimează Comisia în acelaşi document.

Despre Islanda, raportul Comisiei Europene arată că negocierile de aderare evoluează bine. În schimb, în privința Turciei, progresele înregistrate sunt considerate insuficiente.
 
”Numărul ridicat de cazuri şi anchete legate de jurnalişti, precum şi presiunile la adresa presei continuă să fie o sursă de îngrijorare majoră”, afirmă raportul CE. Documentul regretă lipsa de progrese în diferendul dintre Turcia şi Cipru şi îi solicită Ankarei să îşi normalizeze relaţiile cu autorităţile de la Nicosia.