Ce impact au amenințările din Orientul Mijlociu și Rusia asupra Europei. Șeful MI5: „Statul Islamic și-a reluat eforturile de a exploata terorismul”

Ce impact au amenințările din Orientul Mijlociu și Rusia asupra Europei. Șeful MI5: „Statul Islamic și-a reluat eforturile de a exploata terorismul”
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Dominic Lipinski

Ken McCallum, directorul general al MI5, a avertizat cu privire la creșterea  amenințărilor teroriste din partea ISIS și a acțiunilor Rusiei în Europa.

Există o nouă amenințare din partea ISIS

Șeful agenției interne de spionaj britanic a subliniat într-una dintre puținele sale apariții publice că amenințarea care îl „preocupă cel mai mult” este cea din partea Orientului Mijlociu, respectiv organizația ISIS care și-a reluat eforturile de a exporta terorismul în Marea Britanie, conform Știrile ProTv. 

McCallum a avertizat că în prezent există o amenințare cu terorismul din partea Al Qaeda „și în special” din partea ISIS, cunoscut și sub numele de Stat Islamic și Daesh. „Statul Islamic de astăzi nu mai este forța care era acum un deceniu, dar după câțiva ani în care au fost blocați, și-au reluat eforturile de a exporta terorismul”, a spus șeful MI5 într-o conferință de presă în centrul Londrei.

Acesta a dat exemplu atacul la sala de concerte din Moscova, efectuat de ISIS-K în luna martie. McCallum a spus despre acest incident că a fost o „demonstrație brutală a capacității sale”.

Majoritatea investigațiilor MI5 din ultima lună au vizat organizațiile teroriste

McCallum a transmis că o treime din investigațiile prioritare ale MI5 din ultima lună au avut „o formă de legătură cu grupuri teroriste organizate de peste mări”. Directorul general al serviciului de securitate a avertizat în cadrul apariției sale la Londra că influența Rusiei și a Iranului pe teritoriul Marii Britanii este din ce în ce mai mare.

El a spus că numărul investigațiilor MI5 asupra statelor ostile a crescut cu aproape 50% într-un singur an, iar Rusia se află într-o „misiune susținută de a genera haos pe străzile britanice și europene”.

Șeful MI5 a declarat că, de la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, peste 750 de diplomați ruși, dintre care majoritatea erau spioni, au fost expulzați din Europa. Regatul Unit a expulzat la începutul acestui an pe cel care este considerat ultimul ofițer de informații militare rusești rămas în țară.

MI5 nu a pus pe lista statelor ostile Angliei și China

În acest an s-a înregistrat o creștere a agenților de informații private și criminali din interiorul Regatului Unit și din străinătate. Șeful MI5 a declarat că amenințarea Iranului la adresa Marii Britanii ca fiind în creștere la „o scară și un ritm fără precedent” și a spus că Regatul Unit a răspuns la 20 de comploturi „potențial letale” susținute de Iran din 2022 până în prezent.

În ceea ce privește China, McCallum a declarat că politica britanică continuă în cel mai bun mod abordarea cu Beijingul. „China este diferită”, a spus el. „Relația economică dintre Regatul Unit și China sprijină creșterea Marii Britanii, care susține securitatea noastră”.

McCallum a afirmat că nu intenționează să diminueze importanța amenințării din China și că nivelul de concentrare al MI5 este „nealterat”. „Alegerile sunt complexe și, pe bună dreptate, le revine miniștrilor să emită marile judecăți strategice cu privire la relația noastră cu China”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:07 - Biden va discuta cu Netanyahu despre atacul Israelului asupra Iranului. Bombardamentele asupra infrastructurii petroliere iraniene au potențial extrem de periculos
12:04 - 800.000 de români vor primi începând de astăzi plicuri privind amnistia fiscală. Poșta Română a început deja să le distribuie
11:58 - Florin Roman, deputat PNL: Cerem PSD și lui Marcel Ciolacu să voteze proiectul PNL care pune cruce țepelor imobiliare
11:52 - Groapa în care a căzut o mașină nu se afla în curtea unei școli, precizează Primăria Sectorului 6: Incidentul a avut loc pe un teren privat, aflat în proprietatea unei societăți
11:42 - Mihai Tudose cere cercetări după declarațiile PNL despre decizia CCR: Dacă nu se confirmă, cei care au lansat în spațiul public asemenea acuzații doar pentru a-și justifica în avans niște eșecuri trebuie să plătească (VIDEO)
11:38 - 50 Cent spune că a prevăzut scandalul celebrităților de la petrecerile lui Puff Daddy: „A făcut tot ce se spune iar ceilalți i-au fost complici”
11:34 - Kate Middleton, din nou la spital. Prințesa de Wales este monitorizată îndeaproape
11:24 - Tragedie în localitatea Coșteiu din Timiș. Un bătrân a ars de viu în propria locuință
11:18 - Marcel Ciolacu: Extindem programul Creditul Fermierului. Majorăm și bugetul schemei / Anul acesta, până pe 30 septembrie, am alocat agriculturii peste 5 miliarde de euro pentru măsuri de sprijin (VIDEO)
11:07 - O importantă companie auto recheamă peste 27.000 de vehicule electrice în SUA. Care este motivul