Ce este pașaportul de carbon, care limitează călătoriile în Uniunea Europeană
Planeta noastră se confruntă cu provocări, iar salvarea ei necesită sacrificii. Mai mult decât atât, aceste sacrificiile trebuie suportate de oameni.
Se pare că această paradigmă este luată în considerare de oficialii UE atunci când se gândesc să limiteze călătoriile cetățenilor din statele membre, notează antena3.ro.
UE pregătește pașaportul de carbon, care limitează călătoriile
Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu că, cu cât populația călătorește mai mult, cu atât crește și poluarea asociată cu deplasarea dintr-un punct în altul. De asemenea, în acest context, avioanele sunt cele mai poluante.
Mai mult decât atât, la nivel global, media anuală a emisiilor de dioxid de carbon pe persoană este de aproape 4 tone.
Chiar și așa, pentru a proteja planeta, cetățenii ar trebui să emită până la două tone de dioxid de carbon pe an până în 2050. Mai precis, acest lucru este echivalentul a aproximativ două zboruri între Londra și New York.
De unde a pornit ideea „pașaportului de carbon”
Ideea din spatele pașapoartelor de carbon este ca fiecărei persoane să i se atribuie o cotă anuală de emisii pe care să nu o poată depăși. Potrivit sursei menționate, aceste cote urmează apoi să raționalizeze călătoriile.
O inițiativă similară a fost discutată în Parlamentul britanic în anul 2008, însă a fost abandonată atunci din cauza complexității sale și a previzibilei opoziții din partea publicului.
Emisiile anuale de dioxid de carbon pe cap de locuitor în SUA sunt în medie de 16 tone, una dintre cele mai mari rate din lume.
În Marea Britanie de exemplu, cifra este de 11,7 tone, mai exact de peste cinci ori mai mult decât nivelul recomandat de Acordul de la Paris pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.