Ce este pașaportul de carbon, care limitează călătoriile în Uniunea Europeană

Ce este pașaportul de carbon, care limitează călătoriile în Uniunea Europeană
Sursa Foto: Freepik.com

Planeta noastră se confruntă cu provocări, iar salvarea ei necesită sacrificii. Mai mult decât atât, aceste sacrificiile trebuie suportate de oameni.

Se pare că această paradigmă este luată în considerare de oficialii UE atunci când se gândesc să limiteze călătoriile cetățenilor din statele membre, notează antena3.ro.

UE pregătește pașaportul de carbon, care limitează călătoriile

Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu că, cu cât populația călătorește mai mult, cu atât crește și poluarea asociată cu deplasarea dintr-un punct în altul. De asemenea, în acest context, avioanele sunt cele mai poluante.

Mai mult decât atât, la nivel global, media anuală a emisiilor de dioxid de carbon pe persoană este de aproape 4 tone.

Chiar și așa, pentru a proteja planeta, cetățenii ar trebui să emită până la două tone de dioxid de carbon pe an până în 2050. Mai precis, acest lucru este echivalentul a aproximativ două zboruri între Londra și New York.

De unde a pornit ideea „pașaportului de carbon”

Ideea din spatele pașapoartelor de carbon este ca fiecărei persoane să i se atribuie o cotă anuală de emisii pe care să nu o poată depăși. Potrivit sursei menționate, aceste cote urmează apoi să raționalizeze călătoriile.

O inițiativă similară a fost discutată în Parlamentul britanic în anul 2008, însă a fost abandonată atunci din cauza complexității sale și a previzibilei opoziții din partea publicului.

Emisiile anuale de dioxid de carbon pe cap de locuitor în SUA sunt în medie de 16 tone, una dintre cele mai mari rate din lume.

În Marea Britanie de exemplu, cifra este de 11,7 tone, mai exact de peste cinci ori mai mult decât nivelul recomandat de Acordul de la Paris pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)