Ce este Ivermectina, medicamentul de uz veterniar cumpărat de români pentru COVID-19

Ce este Ivermectina, medicamentul de uz veterniar cumpărat de români pentru COVID-19
Sursă foto: Pixabay

Ivermectina, medicamentul care a vindecat de COVID-19 mulți purtători ai virusului, a devenit un amplu subiect de dezbatere în comunitatea medicală. După ce mediculIon Alexie, din Las Vegas, a anunțat că pastilele sunt eficiente în tratarea pacienților din SUA, românii au dat buluc la cabinetele veterinare, iar stocurile s-au epuizat rapid.

Ivermectina este mai cunoscută drept un medicament de uz veterinar, însă de-a lungul timpului a fost utilizată și pentru oameni. În Europa însă, nu este aprobată pentru uz uman.

Ce este Ivermectina?

Primele informații despre Ivermectină au apărut în aprilie 2020, la scurt timp după ce OMS a declarat pandemia de COVID-19. În primăvara anului trecut, presa internațională a anunțat faptul că cercetătorii Universității Monash din Melbourne, Australia, au reușit să omoare coronavirusul în 48 de ore, în condiții de laborator, cu ajutorul acestei substanțe.

„Am descoperit că o singură doză a reușit să elimine tot materialul genetic al virusului în 48 de ore și cădupă 24 de ore se poate observa oricum, o reducere semnificativă”, a declarat dr. Kylie Wagstaff.

Ivermectina a fost descoperită în anul 1975 și este un antiparazitar, utilizat de cabinetele veterinare pentru animale. Ivermectina este considerat unul dintre cele mai sigure și mai eficiente medicamente de către OMS. Totodată, este foarte ieftină. Pe piață, Ivermectina se mai găsește și sub numele de Stromectol.

Ivermectina este aprobată în SUA de FDA (n.r. – Food and Drug Administration) ca medicament antiparazitar cu efect cert anti-păduchi, scabie și viermi intestinali. De asemenea, are efect și împotriva virusului Zika.

În 2015, 3 cercetători au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie, pentru descoperirea unei terapii care au revoluționat tratamentul mai multor boli parazitare, bazat peIvermectină și medicamentul Artemisinin.

Cât de eficientă este Ivermectina la om

Ion Alexie, medic în Las Vegas, a vorbit pentru Antena 3 despre „medicamentul-minune”. Acesta a folosit pastilele atât pentru sine, cât și pentru pacienți. S-a declarat mulțumit de rezultate și a declarat că în unele cazuri, pot exista efecte adverse minore, precum erupții cutanate sau mâncărimi.

„Iau Ivermectină lunar, nu numai eu, ci şi foarte mulţi medici. Previne îmbolnăvirea, dar nu neapărăat prin generare de anticorpi, aşa cum face vaccinul. Nivelul de Ivermectină rămâne în corpul nostru multe săptămâni şi nu se poate multiplica în celulele noastre, pentru că Ivermectina blocheză nişte proteine numite importine, care importă fragmente din virus în nucleu şi în citoplasmă şi nu-l mai lasă să se multiplice.

(…)Din 15 ianuarie am 50 pacienţi majoritatea au plecat, mai am câţiva în spital. I-am pus pe toţi din prima zi pe Ivermectină. Dintrecei 50 nu a ajuns niciunul la ATI, starea sănătăţii niciunuia nu s-a deteriorat, şi-i urmăresc cu atenţie.

(…)Important este să folosim Ivermectină pentru tratamentul celor care s-au infectat, dar care sunt în stadiile incipiente ale bolii, pentru a nu ajunge la terapie intensivă şi să încercăm să dăm la cei care nu vor să se vaccineze sau încă nu s-au vaccinat, până când se hotărăsc dacă se vaccinează.

Personal, iau şi Ivermectină şi m-am şi vaccinat, pentru că sunt directorul secţiei Boli Infecţioase şi în fiecare zi mă întrebau 20 de oameni dacă m-am vaccinat, ca să facă şi ei ce am făcut eu”, a declarat Ion Alexie.

Dr. Șerban Bubenek a cofirmat, de asemenea, eficiența Ivermectinei împotriva COVID-19.

„Este un medicament care a fost folosit pentru uz uman pe scarălargă, în special în Africa, pentru parazitoză. Cercetatorii au vrut săvadădacăare efect și pentru COVID. Există diverse studii, destul de multe, în diverse țări, studii serioase, care au fost analizate (…) Conform datelor din literatură, spun căeste eficace împotriva coronavirusului.

(…) Aceste studii ne spun că este foarte eficientă și în prevenție (…) și este eficientă mai puțin dacă este dată în stadiile târzii de COVID, dar are o anumită eficiență”, a declarat medicul Șerban Bubenek pentru B1 TV, în emisiunea lui Tudor Barbu.

Controverse legate de Ivermectină

În urma declarațiilor lui Ion Alexie, mai mulți medici veterinari au contestat afirmațiile sale. Printre aceștia, Ovidiu Roșu, din București, care susține faptul că medicamentul determină efecte cancerigene. Afirmațiile lui Roșu sunt întărite de Doru Safta, care susține de asemenea, faptul că medicamentul este toxic pentru oameni.

Gigi Becali, dispus să ofere populației tratamentul cu Ivermectină

Săptămâna trecută, Gigi Becali a dezvăluit faptul că prin intermediul clinicii sale a tratat mai mulți pacienți cu COVID-19, inclusv medici din Capitală, folosind Ivermectină.

Omul de afaceri s-a arătat dispus chiar să aducă în țară Ivermectina și să o pună pe piață. Înainte de acest lucru, a precizat că are nevoie aprobarea Ministerului Sănătății. Medicamentul costă doar 5 dolari, mai ieftin și mai eficient ca vaccinul, a dezvăluit Becali.

„Încercăm să convingem Ministerul Sănătății să bage Ivermectina ca tratament, pentru că francezii și nemții l-au aprobat. Cu Ivermectina te vindeci cu 5 euro și e și de 10 ori mai bună. Nu o am în clinică, o dau doar prietenilor, nu se poate vinde oficial. La Arbidol nu e problerma, dar Ivermectina o cumpăr eu din Ucraina, costă 5 dolari (…)

Virusul e un fleac, e mai ușor ca o răceală, dar daca îl iei din timp, altfel te duci la ATI, nu te mai intelegi cu el. Eu sunt factor de acțiune, dacă mă lăsau pe mine, în 3-4 luni de zile era rezolvată treaba, băgam medicamente în farmacii să se vindece oamenii, cu 10 euro… Vedem că Arbidol e bun, Ivermectina putem să o producem noi, la fel și Arbidolul. Eu la mine în farmacie pot produce Ivermectina și Arbidol. Dacă mă organizam într-o lună de zile, făceam un laborator de fabricat și terminam cu COVID-ul”, a declarat Becali

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Cât de sigur este să mergem cu „ocazia”? Titi Aur oferă sfaturi celor care au acest obicei: „Nu te urca în mașina cuiva pe care nu îl cunoști, este periculos”
23:53 - Un tânăr din Botoșani a fost reținut, după ce a produs un accident rutier. Ce au descoperit polițiștii ajunși la fața locului
23:48 - Funeriu: Candidez la prezidențiale pentru că m-am săturat să aud numai idei periferice / E nevoie de predictibilitate / Partidele acum sunt sisteme defecte, o ditamai coaliție ne pune pe masă moaștele sfântului USL (VIDEO)
23:35 - Un pilot ucrainean de F-16 a stabilit un nou record. Despre ce este vorba
23:30 - Donald Trump amenință Hamas dacă nu eliberează ostaticii deținuți: „Iadul se va dezlănţui în Orientul Mijlociu”
23:08 - Zeci de oameni blocați de trei zile într-un pub din Marea Britanie. Nu pot pleca din cauza zăpezii
23:02 - Poliţişti din întreaga ţară anunță proteste de avertisment din cauza Ordonanței „trenuleț”: „Opriți bătaia de joc la adresa siguranței naționale!”
22:57 - Sebastian Dobrincu în centrul unui scandal din mediul online. Cum a răspuns iubita sa celor care îl acuză
22:44 - Temperaturile ridicate au dus la apariția primilor ghiocei, iar pomii fructiferi au deja muguri mari. Producțiile sunt în pericol
22:21 - Nicușor Dan: Șansele ca PNL și UDMR să sprijine candidatura mea sunt mici / L-aș pune premier pe Ilie Bolojan dacă aș avea garanția că strânge o majoritate parlamentară