Oamenii de știință au făcut o descoperire care relevă că ar putea exista forme de viață în atmosfera planetei Venus. Cercetătorii au găsit un gaz numit fosfină în norii acizi din atmosfera acestei planete. NASA o consideră cea cea mai importantă descoperirede până acumîn căutarea vieții extraterestre.
Potrivit revistei Nature Astronomy, cercetătorii au descoperit, în norii de acizi care formeazăatmosfera planetei Venus,fosfină, un gaz care pe Pământ, este produsde microbi care prosperă fără oxigen sau prin procese industriale.
Fosfina este un compus chimic care se găsește sub forma unuilichidincolor, inflamabil sau a unuigaztoxic. Fosfina pură este inodoră, dar probele tehnice pot aveaun miros extrem de neplăcut c usturoiul sau peștele putrezit, datorită prezenței unui substituit al aceasteia.
Aceasta se găsește și în atmosferele lui Jupiter și Saturn, dar acolo este produsă prin procese chimice care nu sunt posibile pe Pământ sau Venus.
„O găsim în mlaștini și în procesele de descompunere și, de asemenea este un compus al viații anaerobe, precum microbii care sunt aspirați în aer și în norii noștri”, a explicat Jessica Dempsey, directorul adjunct al telescopului James Clerk Maxwell din Hawaii, citată de abc.net.au.
Descoperirea ar putea însemna două lucruri: căexista microbi care trăiesc, în norii de deasupra planetei Venus, deși suprafața acesteia este nelocuibilă, temperaturile din norii în care s-a găsit acest gaz sunt de aproximativ 30 de grade Celsius sau că ar putea fi obținută prin procese geologice sau chimice pe care oamenii nu le folosesc pePământ pentru că nu le știu sau nu le înțeleg.
„Nu spunem că am găsit viață pe Venus, ci că este o posibilitatea ca aceasta să existe, pentru că nu există nici un proces cunoscut care să explice prezența fosfinei.Vedem că pe Pământ se produce mai multprin procese biologice, decât geologie, dar asta nu înseamnă că s-ar întâmpla așa peste tot”, a spus dr. Dempsey.
Potrivit specialiștilor, este prea devreme pentru a trage o concluzie despre cum ar putea să arate viețuitoarele de pe Venus, încă este cert că ar fifoarte diferite de cele de pePământ.
Deși există microbi care trăiesc în locuri extreme de pe Pământ – cum ar fi bazinele geotermale – ei trăiesc în medii care au doar 5% acid. În comparație, norii lui Venus sunt 90% acizi, ceea ce este incredibil de coroziv.
„Extraterestrul pătrat”, fotografiat în apropiere de Soare
Recent, au apărut pe internet imagini capturate de satelitul Observatorului Solar și Heliosferic (SOHO) al NASA, entuziaștii care caută semne ale vieții extratereste spun că au descoperit un OZN uriaş în apropierea Soarelui. O anomalie pătrată din apropierea suprafeței Soarelui, observată din emisfera nordică, este considerată de ufologi un Obiect Zburător Neidentificat de formă cubică și dimensiuni colosale. Cunoscutul căutător de semne ale vieții extraterestre – Scott Warring – susține că OZN-ul este de cel puțin zece ori mai mare decât Pământul, ceea ce înseamnă că obiectul are o latură de peste 63.000 de kilometri. Warring crede că OZN-ul vine din centrul Soarelui, unde se ”hrănește” cu imensa sa energie.” Imagini capturate de satelitul Observatorului Solar și Heliosferic (SOHO) al NASA, entuziaștii care caută semne ale vieții extratereste spun că au descoperit un OZN uriaş în apropierea Soarelui.
O anomalie pătrată din apropierea suprafeței Soarelui, observată din emisfera nordică, este considerată de ufologi un Obiect Zburător Neidentificat de formă cubică și dimensiuni colosale. Cunoscutul căutător de semne ale vieții extraterestre – Scott Warring – susține că OZN-ul este de cel puțin zece ori mai mare decât Pământul, ceea ce înseamnă că obiectul are o latură de peste 63.000 de kilometri. Warring crede că OZN-ul vine din centrul Soarelui, unde se ”hrănește” cu imensa sa energie.