Ce este, de fapt, Batalionul Azov, gruparea paramilitară din Ucraina cu adepți ai ideologiei neonaziste
Batalionul Azov este una dintre structurile militare din Ucraina care opune rezistență în fața invaziei Armatei Rusiei. Ea a luat naștere în urma anexării Crimeei de Rusia, în 2014.
Batalionul Azov, care opune rezistență în special în Mariupol, a început cu aproximativ câteva sute de membri, iar în prezent are câteva mii.
Grupul de militari are propriul steag, iar presa occidentală a numit de-a lungul timpului Batalionul drept adept al ideologiei „neonaziste”.
Fondatorul mișcării paramilitare este Andrei Bilețki, fost parlamentar, fost membru în mai multe partide, adept al curentului extremist „supremația albă”. În 2010, el susținea că trebuie ca „rasele albe ale lumii să conducă o cruciadă finală împotriva untermenschenilor (n.r. – a raselor inferioase), conduse de semiți”.
Batalionul Azov are și un partid de extremă dreapta, fondat în 2016 de către Bilețki, cel poreclit „Conducătorul Alb”. La alegerile din 2019, formațiunea extremistă a obținut doar 2% dintre voturi, deci nu a reușit să ajungă în Parlament.
Evenimente controversate legate de Batalionul Azov
În aprilie 2015, guvernatorul regiunii ucrainene, din care face parte orașul-port Mariupol, se plângea la ministrul Apărării că Azov „terorizează zona” prin diverse jafuri.
În același an, purtătorul de cuvânt al Batalionului Azov, Andrei Diachenko, a recunoscut că în cadrul grupării paramilitare există recruți neonaziști. Totuși, gruparea a negat aderarea la ideologia neonazistă, deși simbolurile se găsesc pe uniforme și pe trupurile membrilor, sub formă de tatuaje.
În 2018, Batalionul Azov a patrulat pe străzile din Kiev sub pretextul restabilirii ordinii în Capitală. Printre victimele grupării s-au numărat cetățeni de etnie romă și persoane LGBT.
Regimentul Azov a fost acuzat de încălcarea dreptului internațional umanitar, într-un raport din 2016 al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU.
Editorialistul american Allan Ripp, de la NBC News, a realizat un editorial în care a menționat că problema existenței ideologiei naziste în Ucraina, în special în trecut, reprezintă o realitate. Totodată, a specificat că acuzațiile lui Putin, cu privire la „denazificare”, reprezintă un delir, în condițiile în care președintele Zelenski este evreu.
„Este la fel important să apărăm steagul galben-albastru împotriva agresiunii Kremlinului cu a înțelege cât de periculos este să negi istoria antisemită a Ucrainei și colaborarea cu naziștii lui Hitler, dar și îmbrățișarea în anumite zone a facțiunile neonaziste”, a notat editorialistul.