Ce decizie a luat Norvegia, în privința rețelelor sociale. Oficialii nu vor ca cetățenii să devină „înguști la minte și lipsiți de acțiune”
În Norvegia, persoanele care vor vrea să utilizeze rețelele de socializare vor trebui să aibă minim 15 ani. Premierul este hotărât să lupte pentru modificarea legislației, chiar dacă Norvegia impusese deja vârstă de 13 ani drept limită.
Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, este conștient că inițiativa pe care a luat-o este doar începutului unei bătălii dure cu o industrie extrem de puternică. Acesta își îndeamnă colegii politicieni să i se alăture în lupta pentru protejarea copiilor de „puterea algoritmilor”. Totodată, premierul susține că, din cauza înțelegerii și utilizării într-un mod greșit, platformele de social media îi fac pe utilizatori să devină „înguști la minte și lipsiți de acțiune”, potrivit Click.
„Legea trimite un semnal destul de puternic. Copiii trebuie să fie protejați de conținutul dăunător de pe rețelele sociale. Știm că e o luptă dificilă, pentru că în industrie sunt forțe puternice, dar este nevoie de decizii politice”, a spus premierul.
Copii mai mici de vârsta minimă admisă dețin conturi pe rețelele de socializare în Norvegia
Cu toate că Norvegia impusese ca vârsta de 13 ani să fie cea mai mică acceptată pe rețelele de socializare, mai mult de jumătate dintre copiii de nouă ani, 58% dintre copiii de 10 ani și 72% dintre cei de 11 ani folosesc rețelele sociale.
Guvernul își propunere să introducă mai multe măsuri pentru a-i împiedica pe copiii mai mici de 15 ani să dețină un cont pe rețelele de socializare. Se dorește modificarea legii privind datele cu caracter personal, astfel încât utilizatorii rețelelor sociale să permită platformei să gestioneze datele personale și implicit să verifice vârsta.
Părinții își pot consolida relația cu copiii lor
De asemenea, ministrul pentru copii și familii, Kjersti Toppe, susține că dacă va fi adoptată, noua regulă privind vârsta minimă pentru accesarea rețelelor sociale va fi un lucru benefic și pentru relația dintre părinți și copii.
„Este vorba și de a oferi părinților posibilitatea de a spune „Nu!”. Știm că mulți chiar vor să spună „Nu!”, dar simt că nu o pot face”, a explicat aceasta.
Kjersti Toppe a mai adăugat că Guvernul caută metode de aplicare a unei astfel de restricții, dar care să nu încalce drepturile omului.
Și alte țări încearcă să reglementeze accesul adolescenților la rețelele sociale
Australia a anunțat o interdicție pentru adolescenții și copiii mai mici, spunând că va bloca accesul acestora pe rețelele sociale și alte platforme digitale. Limita de vârstă nu a fost încă stabilită, dar este posibil să se încadreze între 14 și 16 ani.
De asemnea, și Franța încearcă interzicerea telefoanelor mobile la școală pentru elevii care au mai puțin de 15 ani. Măsura ar putea fi introdusă la nivel național din ianuarie.