Meniul unui bolnav într-un spital din România costă în jur de 10 lei/zi, cuantum stabilit de plafonul oferit de Ministerul Sănătății. Valoarea acestuia este destul de mică, având în vedere faptul că în general, pacienții de COVID-19 manifestă o poftă crescută de mâncare.
Proteina este unul dintre nutrienții necesari pentru pacienți, în special pentru cei infectați cu COVID-19, însă în cele două meniuri de spital prezentate de Antena 3, sunt destul de săracedin acest punct de vedere.
mic dejun: unt, gem, biscuiți, ceai, chiflă
prânz: ciorbă de varză, mâncare fasole galbenă, chiflă
cină: pilaf sârbesc, chiflă
mic dejun: unt, brânză de vaci, biscuiți, ceai, chiflă
prânz: ciorbă de legume, ostropel de pui cu piure, chiflă
cină: mâncare de mazăre, chiflă.
Nutriționiștii recomandă pentru pacienți o alimentație echilbrată.
„Este foarte important să mănânce de toate, alimente de calitate şi să nu le lipsească nicio grupă alimentară. Eu aş miza pe alimente calde în acest moment, mai ales că este şi frig afară, iar alimentele calde încălzesc şi corpul şi sufletul. O supă, o ciorbă de legume cu carne slabă, o mâncare gătită de legume din abundenţă, fără ulei în exces, fără prăjeală, fără sosuri.
Carnea trebuie să rămână în alimentaţia pacienţilor, chiar şi asimptomaticii infectaţi cu COVID. Trebuie să fie o proteină de calitate, să nu fie o proteină prăjită, să fie o carne slabă, fiartă, la cuptor, la grătar, alături de o salată generoasă sau legume de sezon”, a declarat Laura Eene, medic primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, potrivit sursei citate.