Avertisment dur al Comisiei Europene pentru România. Țara noastră trebuie să lupte împotriva corupţiei, deoarece independenţa şi eficienţa sistemului judiciar românesc rămân o îngrijorare pentru oficialii Uniunii Europene.
De asemenea, Bruxelles-ul a făcut României 8 recomandări punctuale. Printre ele, oficialii Comisiei au subliniat că sunt necesare măsuri de combatere a fraudelor în domeniul TVA, iar şpaga trebuie eliminată din sistemul sanitar.
Oficial, aceste recomandări vor fi adoptate însă pe 8 iulie.
Prima recomandare este implementarea programului de asistenţă financiară furnizată de UE sau FMI, inclus în Memorandumul de înțelegere din 6 noiembrie 2013.
Oficialii Comisiei Europene sesizează că România are mari probleme cu încasarea taxelor şi impozitelor. Ca atare, recomandă Guvernului măsuri împotriva fraudei şi să finalizeze reforma pensiilor începută în anul 2010.
„Intensificând eforturile de reducere a fraudei în domeniul TVA, să combată munca nedeclarată, să reducă, fără a afecta bugetul, sarcina fiscală suportată de persoanele cu venituri salariale mici și medii, să finalizeze reforma pensiilor începută în 2010”, se mai arată în document.
O altă problemă în viziunea celor de la Bruxelles este şpaga care se dă în spitalele din România, care trebuie combătută prin controale sporite. În plus, reformele din sănătate trebuie să fie accelerate.
O altă recomandare face referire la acordarea unei atenţii speciale tinerilor care nu au locuri de muncă. Guvernul este sfătuit să stabilească un salariu minim luând în considerare condițiile economice și cele ale pieței muncii.
O altă precizare vizează sectorul educaţiei şi accesul copiilor şi tinerilor la serviciile din domeniu. Guvernul trebuie să asigure un acces mai bun la serviciile de educație și de îngrijire a copiilor preșcolari.
Oficialii de la Bruxelles recomandă aleşilor din ţara noastră să continue reforma asistenţei sociale astfel încât tinerii să nu renunţe la studii, pentru a crește rata de școlarizare și pentru a reduce rata de părăsire timpurie a școlii.
La punctul 7 din recomandările Comisiei Europene, România trebuie să combată corupţia şi să asigure executarea hotărârilor instenţelor.
„Să îmbunătățească în continuare calitatea și eficiența sistemului judiciar, să combată corupția la toate nivelurile și să asigure executarea efectivă a hotărârilor instanțelor”, spune CE.
La ultimul punct, Comisia Europeană recomandă ca în sectoarele energiei şi al transporturilor să fie încurajată concurenţa: „Să îmbunătățească integrarea transfrontalieră a rețelelor de energie și să permită, cu titlu prioritar, fluxurile inverse fizice în interconexiunile de gaze”.
În evaluările sale, Comisia Europeană se declară îngrijorată de starea independenţei justiţiei din România, ţinând cont de încercările de la finalul anului trecut de adoptare a unei legi a amnistiei şi a graţierii infractorilor.