Ce avere are Donald Trump și din ce afaceri a făcut banii

Publicat: 14 06. 2020, 10:40
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Gripas Yuri/ABACA

Donald Trump a devenit primul președinte miliardar din istoria Statelor Unite ale Americii (SUA) în ianurie 2017. Cu o avere estimată de Forbes la 2,1 miliarde de dolari, numele liderului american este legat de multe clădiri de lux din inima Manhattanului – poate cel mai renumit cartier al orașului New York – dar și de alte afaceri cu cifre spectaculoase de pe glob. În plus, el deține mai multe terenuri de golf și are chiar și o vinărie. Reamintim că, totuși, odată cu preluarea celei mai importante funcții din lumea liberă, proaspătul șef de stat anunța că se retrage din zona de business, lăsând activele familiei în seama lui Don Jr. și a lui Eric.

Ce avere are Donald Trump si din ce afaceri a facut banii

Cu mult timp înainte să devină cel de-al 45-lea președinte al SUA, tânărul Donald Trump începea să lucreze alături de tatăl său, Fred, în afaceri imobiliare. Pe numele său întreg Frederick Christ „Fred” Trump, tatăl actualului lider de la Casa Albă devenise cunoscut pentru că vânduse case către soldați americani și familiile lor, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Acestea fiind spuse, în anul 1971, Donald Trump prelua una dintre firmele tatălui său, în speță compania care se ocupa de închiererea apartamentelor, Elizabeth Trump & So Co, pe care după ceva vreme avea să o redenumescă în Organizația Trump. La acea vreme, el își concentra investițiile pe domeniul imobiliar, fie că vorbim despre clădiri de mari dimensiuni sau locuințe – toate în zona metropolitană din New York.

Potrivit Investopedia, punctul de cotitură a fost în 1980, când Donald Trump a început o colaborare cu Holiday Inn, Corp – care pe atunci deținea compania-mamă a cazinourilor Harrah`s – pentru a dezvolta un proiect de 250 de milioane de dolari, ce cuprindea un hotel și un complex comercial cu jocuri de noroc în Atlantic City.

În cele din urmă, Donald Trump avea să cumpere și partea colaboratorilor săi și redenumea proprietatea în Trump Plaza Hotel and Casino. Cum proiectul s-a bucurat de un adevărat succes, el achiziționa o a doua proprietate în Atlantic City, de la Hilton Hotels, în schimbul a 320 de milioane de dolari. Totuși, pentru că lanțul hotelier a eșuat în a-și obține licența pentru jocuri de noroc, Donald Trump a redenumit investiția în Trump Castle.

Totuși, drumul său spre marele succes financiar nu a fost unul lipsit de piedici, pentru că în anii `90 seria sa de câștiguri avea să înceteze. Economia națională încetinise, cea locală din New York se poticnise, iar veniturile magnatului începuseră să se subțieze. Dacă Organizația Trump și subsidiarele sale ajunseseră la o datorie de 9 miliarde de dolari, Trump însuși datora 975 de milioane de dolari.

Donald Trump, aproape de faliment în finalul mileniului trecut

Pentru a evita falimentul, Donald Trump s-a întâlnit cu patru dintre cei mai importanți creditori ai săi – Citibank, Bankers Trust, Chase Manhattan Bank și Manufacturers Hanover Trust Co., care în prezent este deținută de JPMorgan Chase Bank, National Association. De altfel, chiar și instituțiile financiare se temeau de un deznodământ nefericit pentru afacerile lui Donald Trump, pentru că realizaseară că și ele ar putea suferi pierderi majore într-un asemenea scenariu.

Astfel, Donald Trump reușea să convingă băncile să îi ofere un împrumut adițional de 65 de milioane de dolari, pe care i-a folosit exclusiv pentru a ține afacerile pe linia de plutire. În plus, el și-a vândut o serie de active, iar pe altele le-a rebranduit în funcție de cerințele pieței și instinctul său de om de afaceri.

După acest hop, averea lui Donald Trump a reintrat pe o traiectorie ascendentă, iar de-a lungul anilor investițiile au devenit tot mai mari. Actualul președinte american a avut chiar și un show TV, „The Apprentice” (n.r. – Ucenicul), în care iniția diverși cetățeni în tainele businessului. Chiar și această serie de televiziune i-a adus niște câștiguri substanțiale.