Ce aduce nou Ucraina, după revizuirea legii privind drepturile și folosirea limbilor minorităților naționale / S-au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale UE

Ce aduce nou Ucraina, după revizuirea legii privind drepturile și folosirea limbilor minorităților naționale / S-au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale UE
Sursa foto: Freepik.com

Executivul Ucrainei a aprobat joi, 21 septembrie, noua versiune a legii prin intermediul căreia se reglementează drepturile și folosirea limbilor minorităților naționale, așa cum a recomandat Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

În urma acestei revizii, Ucraina va furniza gratuit manuale imprimate şi în format electronic în limba maternă elevilor din învăţământul secundar care aparţin minorităţilor naţionale recunoscute prin lege.

Ce alte noi amendamente mai aduce noua versiune a actului normativ

De asemenea, Ucraina va recunoaște dreptul de a folosi limbile minorităților în publicitate și pentru desfășurarea unor acțiuni publice. Totodată, statul va oferi și asistență în limba maternă victimelor violenței domestice și beneficiarilor de servicii sociale pentru vârsta a treia.

Criteriile pentru determinarea zonelor țării în care trebuie oferite servicii în limbile minorităților, în funcție de concentrarea populație care aparține minorităților etnice și culturale, au fost, de asemenea, clarificate în cadrul noii versiuni a actului normativ.

Versiunile din trecut ale actului normativ limitau multe dintre drepturile recunoscute pentru limbile naționale în cazul limbilor oficiale ale Uniunii Europene în Ucraina, acolo unde sunt formate comunități etnice română și maghiară, poloneză, slovacă, germană, bulgară sau greacă.

Prin intermediul noii versiuni a legii, Ucraina va putea exclude limba rusă, care este principala limbă în partea din estul și sudul țării, chiar dacă Comisia de la Veneția o consideră discriminatorie.

Comisia de la Veneția a declarat în luna iunie că apreciază noua lege ucraineană a minorităţilor naţionale pentru că oferă garanţii în conformitate cu standardele internaţionale, chiar dacă asigurarea deplinei conformităţi cu aceste standarde unele dispoziţii ale legii trebuie reconsiderate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:40 - Buzoianu (USR): Cine votează AUR votează, de fapt, PSD. Oamenii ăștia cred că și-au luat țara pe persoană fizică. Mai suntem unii dintre noi care nu credem că țara asta e a lui Ciolacu (VIDEO)
19:26 - Marius Humelnicu (PSD): „Eu spun că dacă Marcel Ciolacu ajunge în turul 2 cu Nicolae Ciucă, domnul Ciolacu câștigă. Nu toți cei de la USR îl vor vota pe domnul Ciucă” (VIDEO)
19:12 - Barack Obama a cântat rap pe versurile piesei „Lose Yourself” a lui Eminem la un mitingul de la Detroit în sprijinul democratei Kamala Harris (VIDEO)
19:12 - Fermele de blănuri vor fi interzise în România. Proiectul de lege a fost votat, după aproape doi ani de când a fost propus
18:59 - Alexandru Kocsis (FD): Găsesc două explicații pentru declarațiile lui Becali despre candidatura lui Simion. Una e prostia (VIDEO)
18:57 - A murit Gustavo Gutierrez, fondatorul teologiei eliberării, susținătorul unui rol activ al Bisericii Romano-Catolice în lupta împotriva sărăciei și a nedreptății
18:39 - Surse: Ipoteză șoc în cazul atentatului cu bombă, de acum trei ani, din Arad. Fiica milionarului Ioan Crișan ar fi comandat atacul
18:36 - Valeriu Stoica: Programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă include patru aspecte care fac diferența între el și ceilalți candidați (VIDEO)
18:24 - Procesul împotriva lui Roman Polanski pentru presupusul viol din 1973 a fost anulat, spune avocatul regizorului
18:12 - Bărbat din Prahova, arestat pentru violență și agresiune sexuală. Victimele – copiii şi fosta soţie