Ce aduce nou Ucraina, după revizuirea legii privind drepturile și folosirea limbilor minorităților naționale / S-au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale UE

Ce aduce nou Ucraina, după revizuirea legii privind drepturile și folosirea limbilor minorităților naționale / S-au luat în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale UE
Sursa foto: Freepik.com

Executivul Ucrainei a aprobat joi, 21 septembrie, noua versiune a legii prin intermediul căreia se reglementează drepturile și folosirea limbilor minorităților naționale, așa cum a recomandat Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană, relatează Agerpres.

În urma acestei revizii, Ucraina va furniza gratuit manuale imprimate şi în format electronic în limba maternă elevilor din învăţământul secundar care aparţin minorităţilor naţionale recunoscute prin lege.

Ce alte noi amendamente mai aduce noua versiune a actului normativ

De asemenea, Ucraina va recunoaște dreptul de a folosi limbile minorităților în publicitate și pentru desfășurarea unor acțiuni publice. Totodată, statul va oferi și asistență în limba maternă victimelor violenței domestice și beneficiarilor de servicii sociale pentru vârsta a treia.

Criteriile pentru determinarea zonelor țării în care trebuie oferite servicii în limbile minorităților, în funcție de concentrarea populație care aparține minorităților etnice și culturale, au fost, de asemenea, clarificate în cadrul noii versiuni a actului normativ.

Versiunile din trecut ale actului normativ limitau multe dintre drepturile recunoscute pentru limbile naționale în cazul limbilor oficiale ale Uniunii Europene în Ucraina, acolo unde sunt formate comunități etnice română și maghiară, poloneză, slovacă, germană, bulgară sau greacă.

Prin intermediul noii versiuni a legii, Ucraina va putea exclude limba rusă, care este principala limbă în partea din estul și sudul țării, chiar dacă Comisia de la Veneția o consideră discriminatorie.

Comisia de la Veneția a declarat în luna iunie că apreciază noua lege ucraineană a minorităţilor naţionale pentru că oferă garanţii în conformitate cu standardele internaţionale, chiar dacă asigurarea deplinei conformităţi cu aceste standarde unele dispoziţii ale legii trebuie reconsiderate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:03 - Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că, astăzi, nimeni nu o să-și facă bagajul să plece în altă țară. Iubesc țara asta și continui să lupt pentru ea” (VIDEO)
10:52 - Un tânăr din Vâlcea a fost amendat și a rămas fără certificatul de înmatriculare al mașinii după ce și-a decorat autoturismul cu luminițe LED
10:45 - Un polițist de frontieră s-a împușcat în cap. Urma să efectueze paza la o secție de votare din Giurgiu
10:28 - Alegeri prezidențiale. Județele cu prezența cea mai mare la vot. Cine se află pe ultimele locuri
10:15 - Atac armat lângă ambasada Israelului din Amman: Trei polițiști răniți și atacator împușcat mortal
10:02 - Nicușor Dan: Pentru prezidențiale, am votat pentru democrație și pentru o direcție occidentală a României, iar la referendumul local, pentru ca Bucureștiul să devină un oraș ordonat, guvernabil, administrabil (VIDEO)
09:44 - Drone neidentificate observate deasupra a trei baze aeriene din Marea Britanie: „Continuăm să ne monitorizăm spaţiul aerian”
09:36 - Reprezentanții MAI au transmis primele date din România, după deschiderea urnelor: „Efectivele MAI au întocmit 3 dosare penale cu privire la posibile infracțiuni”. Principalele fapte interzise în ziua votului
09:21 - Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie în care românii să aibă un trai decent și pentru o Românie a cărui președinte să muncească pentru țară și pentru poporul său” (VIDEO)
09:04 - Salvamont România a primit 17 de apeluri în ultimele 24 de ore. Au fost salvate 25 de persoane