CCR dezbate sesizarea pe proiectul de lege privind creșterea taxelor pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea

Publicat: 18 10. 2023, 08:36
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea depusă de USR privind proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare pentru care Guvernul Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament.

CCR dezbate sesizarea făcută de USR

Președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat, într-o conferință de presă că partidul va sesiza CCR în privința proiectului Guvernului PSD-PNL de creștere a taxelor.

„Proiectul de lege recent publicat, legea creșterii taxelor, nu este doar o lovitură pentru economia românească, ci un adevărat asasinat. Acest act împinge la faliment firmele românești și îi împinge pe antreprenori în subteran”, a spus Cătălin Drulă.

Cătălin Drulă a subliniat că „nu ar fi fost posibil acest atac asupra economiei românești fără trădarea președintelui Iohannis și a PNL. PSD, care a demonstrat în repetate rânduri că îi urăște pe antreprenori, nu ar fi putut face asta singuri, cu 30% în Parlament. A fost necesară o complicitate mai mare și aceasta a venit din partea președintelui și a PNL”.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a explicat că au fost identificate găsit încălcări pentru 13 articole din Constituție:

“Colegii mei au lucrat, probabil, cel mai stufos atac la Curtea Constituțională. Sesizarea are 46 de pagini de argumente de neconstituționalitate și-au găsit încălcări pentru 13 articole din Constituție. Sunt argumente pe fond, pe procedurã, extrinseci cum numesc cei de la Curtea Constituțională, și anume nu era normal pe Constituție, așa cum spuneam la articolul 114, acolo unde vine, de unde vorbește de angajarea răspunderii guvernului. Acolo spune că guvernul își angajează răspunderea atunci când este urgență, pe o lege și atunci când nu mai există o majoritate clară în Parlament.

Și atunci practic forțează mâna Parlamentului. Acesta e sensul asumării răspunderii guvernului ori în cazul ăsta nu era nimic urgent. Este un proiect care modifică 22 de legi. E o tocăniță cu de toate, de fapt, acest proiect al lui Ciolacu, al PSD și PNL, că Ciolacu nu e de capul lui.

Să nu uităm că fără PNL e nimic de mâine și nu era nimic urgent. Plus că are o majoritate super solidă, peste 60 % în Parlament, deci astea, legate de partea de procedură. Pe restul argumentelor sunt foarte, foarte multe argumente ce țin de claritate legislative, ce țin de tratament inegal în ceea ce privește taxarea și multe, multe alte argumente, discriminări și așa mai departe.

Deci e ceva…. și totul e bazat pe decizii vechi ale Curții Constituționale. Deci Curtea Constituțională a zis de nenumărate rânduri, ultima dată în 2020, și culmea PSD-iștii au atacat atunci la CCR modificările fiscal-bugetare propuse de Orban. Orban nu avea atunci majoritate în Parlament și na, trebuia să forțeze mâna Parlamentului, și-a angajat răspunderea pe un pachet de măsuri fiscal-bugetare. PSD-iștii au atacat la CCR”.