Curtea Constituţională din Chişinău a decis că termenul de „limba română" poate fi utilizat în Constituţie.
Astfel, limba noastră maternă va înlocui formularea "limbă moldovenească cu grafie latină" utilizată în prezent pentru a defini limba oficială din Republica Moldova.
Articolul 13 prevede că limba de stat a Republicii Moldova este "limba moldovenească cu grafie latină". După decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău, "limba română" va urma să fie menţionată drept limba oficială a Moldovei.
Deputaţii moldoveni care au iniţiat legea sunt de părere că reuşesc să stabilească un adevăr istoric.
"Denumirea de limba moldovenească este încetățenită de secole pe teritoriul țării noastre și constituie un element fundamental al identității și al matricii culturale a moldovenilor. Majoritatea absolută a populației băștinașe a Republicii Moldova consideră că vorbește în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privință, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetățenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească.", a susţinut preşedintele Dodon printr-un comunicat de presă.
Partidul Liberal Democrat din Moldova a anunţat în 12 octombrie că a strâns semnăturile necesare pentru a iniţia modificarea Constituţiei Republicii Moldova astfel încât în cuprinsul articolului referitor la limba oficială sintagma "limbă moldovenească cu grafie latină" să fie înlocuită de „limba română", iar solicitarea a fost transmisă Curţii Constituţionale pentru aviz.
Pentru ca acest proiect să fie adoptat este nevoie de voturile a 67 de deputați. În prezent, acest proiect este susținut de 35 de deputați din Partidul Liberal Democrat din Moldova și Partidul Liberal.
#DIRECT_ONE_rcvhte#