Caz șocant în SUA: Medicii au fost nevoiți să opereze un pacient care a fost înțepat în ochi de o albină. Acul i-a rămas înfipt în globul ocular

Caz șocant în SUA: Medicii au fost nevoiți să opereze un pacient care a fost înțepat în ochi de o albină. Acul i-a rămas înfipt în globul ocular
Sursa Foto: Freepik.com

Un studiu de caz rar de la Wills Eye Hospital din statul american Philadelphia detaliază povestea înfiorătoare a unui bărbat de 55 de ani care a fost înțepat de albină în ochiul drept, potrivit sciencealert.

În ziua înțepăturii, bărbatul a căutat ajutor la un departament local de urgență, care a făcut tot posibilul pentru a remedia problema. Fără ca toți cei implicați să știe, personalul medical al spitalului nu a reușit în încercarea lor să identifice inițial acul albinei din globul ocular. O mare parte din apendicele albinei sub formă de suliță a rămas încă încorporat în irisul pacientului.

Două zile mai târziu, vederea și durerea bărbatului s-au agravat dramatic. Vasele din irisul lui drept începuseră să sângereze și abia putea vedea cu ochiul rănit. Tot ce a reușit când a închis ochiul nevătămat a fost să-și numere degetele.

Pentru a-și da seama ce se întâmplă, specialiștii de la clinică au folosit vopsea fluorescentă pentru a păta corneea ochiului inflamat. Sub un microscop specializat cu o lumină puternică, echipa a găsit un obiect minuscul, străpungător, încorporat în țesutul transparent al ochiului.

Membrana mucoasă subțire care acoperă și lubrifiază sclera era inflamată cu vase de sânge dilatate. Între timp, corneea, care acoperă pupila și irisul, era și ea umflată.

Oftalmologii de la clinică au scos restul obiectului străin din ochiul bărbatului. Pacientului i s-au prescris apoi picături pentru ochi cu medicamente antibacteriene și steroizi.

Cinci luni mai târziu, vederea lui se îmbunătățise considerabil.

„Înțepăturile oculare de albine necesită trimitere la un oftalmolog din cauza inflamației severe care poate rezulta din rănire, precum și a posibilității de a reține acul în ochi”, avertizează oftalmologii de la Wills Eye Hospital Talia Shoshany și Zeba Syed.

Înțepăturile de albine și viespi direct la ochi sunt rare, doar un număr mic de studii de caz publicate în literatura științifică. Fără o consultare urgentă, daunele pot fi „devastatoare pentru sănătatea oculară și funcția vizuală”, spun experții de la Academia Americană de Oftalmologie.

Înțepăturile albinelor și viespilor sunt ghimpate, explică specialiștii, ceea ce înseamnă că pot „vărsă prin” țesutul ochiului. Mai mult, ele eliberează și venin, care poate pătrunde adânc în cea mai mare parte a ochiului, ca un gel, expunând partea din spate a globului ocular la toxine și declanșând o reacție imună.

De fapt, uneori, dacă albinei i se smulge acul, o parte din abdomen poate ajunge și în ochi.

Îndepărtarea înțepăturii poate opri reacția imună a organismului și poate îmbunătăți simptomele, dar acest lucru poate să nu fie necesar sau recomandat în toate cazurile. Aproximativ 90 la sută din veninul albinei este injectat în primele 30 de secunde ale unei înțepături, iar dacă înțepătul ghimpat nu poate fi îndepărtat cu ușurință sau necesită o intervenție chirurgicală, unii oftalmologi cred că ar trebui lăsat acolo de teama să nu provoace mai multe daune.

Există mai multe studii de caz în care înțepăturile rămân încorporate în ochi și se menține o vedere bună în ciuda prezenței unui obiect străin.

Într-un studiu de caz publicat în anii 1970, de exemplu, un pacient a avut un înțepăt de albină blocat în cornee timp de 28 de ani fără a suferi probleme de vedere.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)