Un studiu de caz rar de la Wills Eye Hospital din statul american Philadelphia detaliază povestea înfiorătoare a unui bărbat de 55 de ani care a fost înțepat de albină în ochiul drept, potrivit sciencealert.
În ziua înțepăturii, bărbatul a căutat ajutor la un departament local de urgență, care a făcut tot posibilul pentru a remedia problema. Fără ca toți cei implicați să știe, personalul medical al spitalului nu a reușit în încercarea lor să identifice inițial acul albinei din globul ocular. O mare parte din apendicele albinei sub formă de suliță a rămas încă încorporat în irisul pacientului.
Două zile mai târziu, vederea și durerea bărbatului s-au agravat dramatic. Vasele din irisul lui drept începuseră să sângereze și abia putea vedea cu ochiul rănit. Tot ce a reușit când a închis ochiul nevătămat a fost să-și numere degetele.
Pentru a-și da seama ce se întâmplă, specialiștii de la clinică au folosit vopsea fluorescentă pentru a păta corneea ochiului inflamat. Sub un microscop specializat cu o lumină puternică, echipa a găsit un obiect minuscul, străpungător, încorporat în țesutul transparent al ochiului.
Membrana mucoasă subțire care acoperă și lubrifiază sclera era inflamată cu vase de sânge dilatate. Între timp, corneea, care acoperă pupila și irisul, era și ea umflată.
Oftalmologii de la clinică au scos restul obiectului străin din ochiul bărbatului. Pacientului i s-au prescris apoi picături pentru ochi cu medicamente antibacteriene și steroizi.
Cinci luni mai târziu, vederea lui se îmbunătățise considerabil.
„Înțepăturile oculare de albine necesită trimitere la un oftalmolog din cauza inflamației severe care poate rezulta din rănire, precum și a posibilității de a reține acul în ochi”, avertizează oftalmologii de la Wills Eye Hospital Talia Shoshany și Zeba Syed.
Înțepăturile de albine și viespi direct la ochi sunt rare, doar un număr mic de studii de caz publicate în literatura științifică. Fără o consultare urgentă, daunele pot fi „devastatoare pentru sănătatea oculară și funcția vizuală”, spun experții de la Academia Americană de Oftalmologie.
Înțepăturile albinelor și viespilor sunt ghimpate, explică specialiștii, ceea ce înseamnă că pot „vărsă prin” țesutul ochiului. Mai mult, ele eliberează și venin, care poate pătrunde adânc în cea mai mare parte a ochiului, ca un gel, expunând partea din spate a globului ocular la toxine și declanșând o reacție imună.
De fapt, uneori, dacă albinei i se smulge acul, o parte din abdomen poate ajunge și în ochi.
Îndepărtarea înțepăturii poate opri reacția imună a organismului și poate îmbunătăți simptomele, dar acest lucru poate să nu fie necesar sau recomandat în toate cazurile. Aproximativ 90 la sută din veninul albinei este injectat în primele 30 de secunde ale unei înțepături, iar dacă înțepătul ghimpat nu poate fi îndepărtat cu ușurință sau necesită o intervenție chirurgicală, unii oftalmologi cred că ar trebui lăsat acolo de teama să nu provoace mai multe daune.
Există mai multe studii de caz în care înțepăturile rămân încorporate în ochi și se menține o vedere bună în ciuda prezenței unui obiect străin.
Într-un studiu de caz publicat în anii 1970, de exemplu, un pacient a avut un înțepăt de albină blocat în cornee timp de 28 de ani fără a suferi probleme de vedere.