Câți americani au votat deja la alegerile prezidențiale din SUA

Publicat: 30 10. 2020, 10:45

Un record a fost deja înregistratalegerileprezidențiale din SUA, programate pentru data de 3 noiembrie.Deja peste 80 de milioane de americani au votat anticipat la alegerile prezidenţiale din SUA, conform datelor de la Elections Project, transmite DPA, preluată deAgerpres.

Peste 80 de milioane de americani au votat deja la alegerile prezidențiale

Cele 80 de milioane de americani care au votat anticipat reprezintă aproape 60% din totalul voturilor numărate la alegerile din 2016, când au votat aproximativ 137 de milioane de americani,

De asemenea, în 2016 numărul americanilor care au votat anticipat a fost de 47 de milioane.

Analiștii politici explică votul antiipat masiv prin interesul pentru competiția dintre preşedintele republican în exerciţiuDonald Trumpşi rivalul său democratJoe Biden, cât şi prin dorinţa alegătorilor de a reduce riscul de expunere la COVID-19.

Donald Trump este în urma lui Joe Biden în sondajele naţionale, însă cursa este mai strânsă în unele state cheie, pe care candidaţii trebuie să le câştige pentru a ajunge la Casa Albă.

Cu mult mai mulţi democraţi înregistraţi decât republicani par să fi folosit până acum votul prin corespondenţă, însă republicanii au un uşor avans asupra democraţilor la votarea anticipată la urne, conform Elections Project. Faptul că o persoană este înregistrată la un partid nu este neapărat un indicator al felului în care votează respectiva persoană în cursa prezidenţială.

În state importante precum Florida, Carolina de Nord şi Texas se înregistrează deja o participare ridicată la vot.

Contextul în care se desfășoară alegerile prezidențiale din SUA din acest an se desfășoară într-un context foarte dificil din cauza pandemiei de coronavirus.

Context critic al alegerilor prezidențiale din SUA

Numărul real al deceselor din Statele Unite cauzate de infecția cu Covid-19este estimat la300.000 de persoane, potrivit unuistudiual Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

Asta deși numărul oficial de morți este de aproximativ 200.000 de decese, statistică ce ar subestima impactul real al virusului, potrivit AFP.

Un număr de200.000 de decese au fost raportate în perioada26 ianuarie – 3 octombrie, însăstudiul arată că au mai fost 100.000 de decese care scapă raportărilor.

Cele 100.000 de decesear fi trebuit atribuite coronavirusului, dar nu au fost înregistratedin cauza diagnosticului greșit sau lipsei de testare.