Categoriile de persoane care ar putea fi amendate dacă refuză să participe la recensământul din 2021

Categoriile de persoane care ar putea fi amendate dacă refuză să participe la recensământul din 2021
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În 2021, autoritățile vor face un nou recensământ al populației și locuințelor din România, iar participarea va fi obligatorie pentru toți românii. Cei care refuză să ofere informații sau care furnizează date greșite s-ar putea trezi cu o amendă usturătoare.

Recensământul se va desfășuraîn perioada iulie-noiembrie 2021. Începând din luna august și până în luna septembrie, se vor colecta online înregistrările individuale şi cele ce se referă la gospodării, locuinţe şi clădiri .

Este obligatorie înregistrarea persoanelor care:

  • au cetățenie română, străină sau fără cetățenie, dar cu reședință obligatorie în România
  • au cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședință în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni
  • au cetățenie română care lucrează în domeniul diplomatic, atât în România, cât și în străinătate
  • au cetăţenie română și care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate
  • sunt membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic și personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării

Amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei pentru cei care refuză să ofere datele necesare recenzării.

Suma ce se alocă de la bugetul de stat pentru a se organiza recensământul în anul 2021 este de 392.655.000 lei. La ultimul recensământ ce a fost realizat, în anul 2011, populaţia stabilă a României era de 20.121.641 persoane. Dintre acestea, 10.333.064, adică 51,4%, erau femei.

O zi liberă pentru a participa la recensamânt

Angajațiicare se vor autorecenza vor avea o zi liberă. Pentru a beneficia de aceasta, fiecare angajat în parte va trebui să facă dovada că a participat la recensământ, prin intermediul unui cod de confirmare ce va fi generat la încheierea cu succes a autorecenzării online. Odată prezentată această dovadă necesară, angajatorii vor trebui să le acorde o zi liberă plătită, în termen de cel mult un an.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite